USA zveřejnily novou zprávu o civilních obětech ve válce proti Daeši v Sýrii a Iráku

4. 4. 2022

čas čtení 2 minuty

Začátkem tohoto měsíce koalice vedená Spojenými státy, jejímž cílem je boj proti Daeši, v tichosti oznámila své první veřejné hodnocení civilních obětí a uvedla, že od roku 2014 bylo při vojenských operacích zabito nejméně 1437 civilistů, což je číslo mnohem nižší než odhady nevládních organizací, píše na webu Responsible Statecraft Veb Armbruster.

Bez doprovodné tiskové zprávy nebo snahy o větší informovanost veřejnosti Combined Joint Task Force - Operation Inherent Resolve (OIR) uvedla, že analyzovala 68 případů podezření na civilní oběti a zjistila, že 10 případů je věrohodných, 53 nevěrohodných a 5 případů je duplicitních. OIR sdělila, že v 10 hlášeních, která považovala za věrohodná, bylo zabito 18 civilistů a 11 jich bylo zraněno.

Nevládní organizace Airwars, která monitoruje civilní oběti v ozbrojených konfliktech, uvádí, že podle jejích hodnocení stejných incidentů jsou počty obětí pravděpodobně mnohem vyšší, "údajně bylo zabito 45 až 166 civilistů".

Zveřejnění OIR přichází téměř měsíc poté, co ministr obrany Lloyd Austin nařídil komplexní přezkoumání civilních škod způsobených americkými leteckými údery. Austinovo oznámení přichází v návaznosti na bombastickou zprávu deníku New York Times o tom, jak americké vládní dokumenty odhalují, že americká bombardovací kampaň na Blízkém východě byla v posledních letech "poznamenána hluboce chybnými zpravodajskými informacemi, uspěchaným a často nepřesným zacílením a smrtí tisíců civilistů, z nichž mnozí byli děti, což je v ostrém kontrastu s představou americké vlády o válce vedené pomocí vševidoucích bezpilotních letounů a přesných bomb".

Podle Timesů dokumenty také ukazují, "že navzdory vysoce kodifikovanému systému Pentagonu pro zkoumání civilních obětí sliby transparentnosti a odpovědnosti ustoupily neprůhlednosti a beztrestnosti".

Zatímco zpráva OIR z tohoto měsíce přiznává 1 437 civilních obětí, Airwars uvádí, že ve válce proti Daeši bylo koaličními silami zabito nejméně 8 192 a až 13 243 civilistů (Pro srovnání: Airwars odhaduje počet civilistů usmrcených Ruskou federací v Sýrii na 15 368 až 24 742 – pozn. DV).

Airwars rovněž zjistil nesrovnalosti ve vysvětleních OIR ohledně 53 údajných případů civilních obětí, které považuje za "nevěrohodné".

 

Celý článek v angličtině  ZDE

2
Vytisknout
6204

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2022