Berlín odmítá povolit Ukrajině dodávky bojových vozidel pěchoty

4. 4. 2022

čas čtení 2 minuty
  • Německá vláda zjevně odmítá dodat německá bojová vozidla pěchoty, o která Ukrajina požádala, aby odrazila ruskou invazi. Informuje o tom Die Welt (pondělní vydání). V dopise, který obdrželo ministerstvo obrany ve středu minulý týden, ukrajinský ministr obrany Oleksij Resnikov požádal o schválení dodávky 100 bojových vozidel pěchoty Marder a dalších těžkých zbraní.

Podle deníku nepřišla žádná oficiální odpověď od německé vlády. Místo toho ministryně obrany Christine Lambrechtová (SPD), která byla ten den ve Washingtonu, podle kyjevských vládních kruhů v telefonickém rozhovoru s Resnikovem údajně okamžitě žádost odmítla.

Ministerstvo obrany potvrdilo proces Die Welt, ale prezentuje to jinak: "Existuje požadavek, pokud jde o Marder. Naše vlastní bojová vozidla pěchoty Marder jsou vázána závazky NATO, takže rozhodnutí o předání by muselo být učiněno také v rámci NATO."

V zásadě by odevzdání zbraní koordinovalo kancléřství: "Rozhodnutí ministra obrany není vhodné, protože federální vláda rozhoduje jako celek."

V minulosti se kancléř Olaf Scholz (SPD) odvolával na dohody se západními spojenci o nedodávání tanků. Marten však není klasický hlavní bojový tank, ale lehčí bojové vozidlo pěchoty. A německá vláda je již posílá, alespoň nepřímo, do válečné zóny.

Dodávka bojových vozidel pěchoty, která kdysi používala Národní lidová armáda NDR, českou firmou na Ukrajinu, byla minulý týden povolena německou vládou. Z ukrajinských vládních kruhů se ozývá, že Lambrechtová minulý týden tvrdila, že Bundeswehr potřebuje Mardery sám.

Ve skutečnosti Lambrechtová opakovaně veřejně prohlásila, že Bundeswehr nemůže postoupit Ukrajině žádné další zbraně, aniž by vznikly mezery ve vybavení. Zbrojařské společnosti však již 28. února nabídly ministerstvu obrany, že budou prodávat zbraně přímo Ukrajině, nebo je doplňovat ihned po předání zbraní ze zásob Bundeswehru.

Na tomto seznamu je již 100 Marderů, tj. přesně ta vozidla, o která bylo požádáno. Resnikov se k tomu nepřímo vyjadřuje v dopise Lambrechtové: "Zástupci německého průmyslu vyjádřili svou vůli prodávat různá obrněná vozidla a vojenské vybavení, které ukrajinská armáda potřebuje."

Celý text v němčině: ZDE

1
Vytisknout
6000

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2022