Radiace z jaderné katastrofy v Záporoží zasáhne i Českou republiku

18. 8. 2022

čas čtení 5 minut
-  V souvislosti s pokračujícím růstem napětí kolem Záporožské jaderné elektrárny - největšího jaderného reaktoru v Evropě - vědci z Ukrajinského hydrometeorologického ústavu simulovali šíření radiace v případě jaderné katastrofy v elektrárně.

Vědci zjistili, že při povětrnostních podmínkách posledních dnů by se radioaktivní kontaminace mohla dostat až k Baltskému moři a cestou zasáhnout Estonsko, Lotyšsko, Litvu a Polsko a také Bělorusko.

Směrem na západ by se radioaktivní kontaminanty dostaly do Moldavska, Rumunska, Srbska, Slovenska, Maďarska a České republiky.




- Rusko-ukrajinská válka: Ukrajinská vojenská rozvědka se domnívá, že Rusko plánuje "provokaci" v jaderné elektrárně v Záporoží


Obranná rozvědka Ukrajiny vydává varování kvůli tomu, co je podle ní nečekaným "dnem volna" pro zaměstnance elektrárny

Ukrajina: Rusko plánuje "provokaci" v Záporožské jaderné elektrárně, varuje rozvědka

Ukrajinská vojenská rozvědka se domnívá, že Rusko zítra plánuje "provokaci" v Záporožské jaderné elektrárně.

"Okupanti vyhlásili v Záporožské jaderné elektrárně nečekaný 'volný den'. Dne 19. srpna bude v ZNPP pouze operativní personál. Vstup pro všechny ostatní zaměstnance bude uzavřen," uvedla obranná rozvědka Ukrajiny na Twitteru.

Kyjev obvinil Moskvu, jejíž síly se jaderné elektrárny zmocnily v březnu, že ji využívá jako štít, ze kterého ostřeluje ukrajinské cíle. Zatímco Moskva tvrdí, že to je Ukrajina, kdo ostřeluje elektrárnu - největší jaderný reaktor v Evropě - Kyjev tvrdí, že jsou to ruské síly.


- Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podepsal s Ukrajinou dohodu o pomoci při obnově infrastruktury zničené ruskou invazí. Erdoğan ve čtvrtek ve Lvově jedná s Volodymyrem Zelenským a šéfem OSN Antóniem Guterresem.

Volodymyr Zelenskij a šéf OSN António Guterres se dnes sešli ve Lvově, aby jednali o dohodě o odblokování přístavů v zemi, kterou zprostředkovala OSN, a o rostoucím napětí kolem Záporožské jaderné elektrárny. Vedoucí představitelé se na schůzce dohodli na parametrech případné mise vedené Mezinárodní agenturou pro atomovou energii do elektrárny, která je největším reaktorem v Evropě.

Zelenskij Guterresovi řekl, že tento "záměrný a cynický teror ze strany agresora by mohl mít katastrofální důsledky pro Ukrajinu a celý svět", uvádí se v prohlášení zveřejněném kanceláří prezidenta. Shodli se na tom, že mise MAAE "musí být provedena legální cestou přes území bez okupantů".

Kyjev obviňuje Moskvu, jejíž síly se v březnu zmocnily jaderné elektrárny, že ji využívá jako štít, z něhož ostřeluje ukrajinské cíle. Zatímco Moskva tvrdí, že zařízení ostřeluje Ukrajina, Kyjev obviňuje ruské síly.

Během setkání Guterres Zelenského rovněž informoval o vyšetřovací misi OSN do Olenivky, "kde Rusko spáchalo cynický teroristický útok proti ukrajinským válečným zajatcům", uvádí se v prohlášení. Zelenskij rovněž požádal Guterrese, aby prošetřil "otázku dodržování dohod dosažených v souvislosti se stažením ukrajinských obránců z Azovstalu ruskou stranou".

- Zelenskij: OSN musí zajistit bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny.

Volodymyr Zelenskij po dnešním setkání s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem ve Lvově prohlásil, že OSN musí zajistit bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny obsazené ruskými silami.

Na Telegramu Zelenskyj napsal, že s Guterresem jednal o dohodě, kterou OSN uzavřela s cílem odblokovat zablokované přístavy v zemi a zmírnit zhoršující se celosvětovou potravinovou krizi, ale "zvláštní pozornost byla věnována tématu ruského jaderného vydírání v Záporožské jaderné elektrárně".

"Tento záměrný teror ze strany agresora může mít globální katastrofální důsledky pro celý svět," napsal Zelenskij. "Proto musí OSN zajistit bezpečnost tohoto strategického objektu, jeho demilitarizaci a úplné osvobození od ruských vojsk."


- Rusko ve čtvrtek  uvedlo, že by mohlo elektrárnu, která je největším jaderným reaktorem v Evropě, uzavřít. 
Kyjev mezitím tento krok odsoudil jako riziko, které by zvýšilo jadernou katastrofu.


- Charkov, druhé největší město na Ukrajině, byl v průběhu 12 hodin těžce zasažen, při raketovém úderu včera večer zahynulo nejméně sedm lidí a dnes ráno další t
ři. Mnoho dalších bylo zraněno. Střely zasáhly obytný blok, který se proměnil v trosky, a blok ubytoven.

- Estonsko bylo zasaženo rozsáhlými kybernetickými útoky poté, co odstranilo tankový památník ze sovětské éry z regionu, jehož obyvatelstvo je převážně etnicky ruské, uvedla jeho vláda.

-  Ruská armáda ve čtrvtek  oznámila, že do Kaliningradské oblasti v zemi vyslala bojová letadla vyzbrojená nejmodernějšími hypersonickými raketami, což bylo široce interpretováno jako reakce na vyzbrojování Ukrajiny Západem.

- Ukrajinské ministerstvo zahraničí aktualizovalo počet ruských obětí na nejméně 44 300. Mezitím ruská nezávislá zpravodajská organizace Mediazona studovala podrobnosti některých z těchto úmrtí. Na základě potvrzení příbuzných na sociálních sítích, zpráv v místních médiích a prohlášení místních úřadů se Mediazoně podařilo potvrdit 5 185 úmrtí a zjistila, že nepoměrná většina ruských vojáků zabitých na Ukrajině pochází z chudých a menšinových oblastí Ruska.

- Ruský útok zabil jednoho člověka a dva zranil v Mykolajivu, městě na jihu Ukrajiny, uvedl mykolajivský starosta Oleksandr Sienkevyč.

0
Vytisknout
5078

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2022