Ruská agrese na Ukrajině: Ruské zpravodajské služby a vojenští velitelé prchají z Krymu a z jižní Ukrajiny

14. 9. 2022

čas čtení 17 minut
- Volodymyr Zelenskij nečekaně navštívil znovudobyté město  Izjum

Izjum, nedávno znovudobyté město v Charkovské oblasti, které dnes navštívil Volodymyr Zelenskij, je po několikaměsíční okupaci ruskými vojsky zdevastované. Stejně jako ve většině ostatních znovudobytých částí regionu musí nyní ukrajinské úřady provést inventuru škod a získat plný přehled o tom, jaké hrůzy se odehrávaly v době, kdy ruská vojska ovládala toto téměř 46tisícové město.

"Ten pohled je velmi šokující, ale pro mě to šokující není," řekl podle agentury Associated Press Zelenskij, "protože jsme viděli stejné záběry z města Buča,  z prvních deokupovaných území, takže stejné zničené budovy, zabité lidi." Když ukrajinské jednotky znovu dobyly Buču, odhalily řadu válečných zločinů - masové hroby a těla civilistů, z nichž mnohá nesla známky mučení.




- Z Ruskem okupovaných oblastí Krymu a jižní Ukrajiny se začali evakuovat ruští zmocněnci, zpravodajští důstojníci a vojenští velitelé a "urychleně přesídlují své rodiny" zpět na ruské území, uvedlo obranné zpravodajství ukrajinské armády.

Představitelé ukrajinského obranného zpravodajství poznamenali, že ruští občané se "tajně snaží prodat své domy a urychleně evakuovat své příbuzné z poloostrova".

- Exhumace mrtvol zavražděných Rusy:


- Ukrajina v úterý upevnila svou kontrolu nad Charkivskou oblastí, vyvěsila vlajky na městech a vesnicích, které ruská vojska okupovala šest měsíců, a získala zpět oblasti, kterých se Moskva zmocnila v první den invaze Vladimira Putina.

Státní pohraniční služba v Kyjivě uvedla, že osvobodila město Vovčansk, vzdálené několik kilometrů od hranice s Ruskem. Dodala, že ruští vojáci odešli v neděli po ohromující ukrajinské protiofenzívě.

- Během několika dní Ukrajina vytlačila Rusy z více než 6 000 km2 území, včetně zón na jihu země, kde probíhá samostatná protiofenzíva s cílem dobýt zpět město Cherson.

- Ruské jednotky se rozutekly v chaosu. Serhij Hadaj, gubernátor Luhanské oblasti, uvedl, že místní partyzáni vztyčili ukrajinskou vlajku nad klíčovým městem Kreminna, které je "zcela prázdné". Naznačil, že  ruští okupanti buď oblast opustili, nebo se vlajku báli sundat.

- Ruské prapory se stáhly na nové pozice východně od řeky Oskil, asi 15 km od čerstvě osvobozeného města Izjum. Podle Kyjiva bylo město během pěti měsíců okupace a nedávných bojů téměř zcela zničeno a více než 1 000 obyvatel zabito.

- Rozsah škod potvrdilo i video. Na něm jsou zničené výškové bytové bloky, zdemolované školy, vyhozené mosty a vyhořelá ruská vojenská vozidla označená písmenem Z. Kreml využíval Izjum jako posádku a skladiště zbraní při své operaci na obsazení Donbasu.

- Ruská válka na Ukrajině shrnutá v jediné fotografii:



- Reuters ve středu přinesl exkluzivní zprávu, že hlavní vyslanec Vladimira Putina pro Ukrajinu řekl Putinovi, než  začala válka, že uzavřel s Kyjevem předběžnou dohodu, která by uspokojila požadavek Ruska, aby Ukrajina zůstala mimo NATO, ale Putin ji odmítl a provedl invazi.

Podle tří osob blízkých ruskému vedení vyslanec ukrajinského původu Dmitrij Kozak Putinovi sdělil, že podle jeho názoru dohoda, kterou uzavřel, odstraňuje nutnost, aby Rusko provedlo rozsáhlou okupaci Ukrajiny..

Putin před válkou opakovaně tvrdil, že NATO a jeho vojenská infrastruktura se přijímáním nových členů z východní Evropy přibližují k ruským hranicím a že aliance se nyní připravuje přivést na svou oběžnou dráhu i Ukrajinu. Putin veřejně prohlásil, že to pro Rusko představuje existenční hrozbu, což ho donutilo reagovat.

Přestože však Putin jednání dříve podporoval, dal při předložení Kozakovy dohody jasně najevo, že ústupky vyjednané jeho pobočníkem nejdou dostatečně daleko a že své cíle rozšířil o anexi rozsáhlých ukrajinských území, uvedly zdroje. Od dohody bylo upuštěno a 24. února Rusko provedlo invazi.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, požádaný o komentář ke zjištěním agentury Reuters,  odpověděl: "To nemá absolutně žádnou souvislost se skutečností. Nic takového se nikdy nestalo. Je to naprosto nesprávná informace."

Je třeba poznamenat, že v listopadu 2021 Peskov označil obvinění, že se Rusko připravuje na invazi na Ukrajinu, za "prázdný a nepodložený" výmysl západních médií.


- Rusko od roku 2014 vynaložilo 300 milionů dolarů na ovlivňování zahraničních představitelů, sdělují USA
Rusko od roku 2014 tajně utratilo více než 300 milionů dolarů, aby se pokusilo ovlivnit politiky a další činitele ve více než dvou desítkách zemí, vyplývá z nově odtajněné zprávy amerického ministerstva zahraničí.

Kabelogram podepsaný ministrem zahraničí Antony Blinkenem, který byl zveřejněn v úterý, cituje nové zpravodajské hodnocení globálního tajného úsilí Ruska o podporu politiků a stran sympatizujících s Moskvou. V kabelogramu nejsou jmenovány konkrétní ruské cíle, ale uvádí se v něm, že USA poskytují utajované informace vybraným jednotlivým zemím.

Jedná se o poslední snahu Bidenovy administrativy odtajnit zpravodajské informace o vojenských a politických cílech Moskvy, které se datují od nakonec správných hodnocení, že Rusko zahájí novou válku proti Ukrajině.

Mnozí z nejvyšších představitelů národní bezpečnosti Joea Bidena mají rozsáhlé zkušenosti s bojem proti Moskvě a působili ve vládě v době, kdy Vladimir Putin zahájil rozsáhlé kampaně s cílem ovlivnit prezidentské volby v USA v letech 2016 a 2020.Vysoce postavený představitel administrativy odmítl sdělit, kolik peněz Rusko pravděpodobně vynaložilo na Ukrajině, kde prezident Volodymyr Zelenskij a jeho vrcholní představitelé dlouhodobě obviňují Putina z vměšování do domácí politiky. Úředník upozornil na obvinění z ruského vlivu v nedávných volbách v Albánii, Bosně a Černé Hoře.

Na rozdíl od deklarovaných snah zahraničních vlád lobbovat za preferované iniciativy spočíval ruský skrytý vliv ve využívání krycích organizací k přelévání peněz preferovaným kauzám nebo politikům, tvrdí kabelogram. To zahrnuje thinktanky v Evropě a státní podniky ve Střední Americe, Asii, na Blízkém východě a v severní Africe.

USA v minulosti rovněž tajně financovaly politické skupiny a byly zodpovědné za snahy o svržení nebo podkopání zahraničních vlád. Úředník, který informoval novináře pod podmínkou zachování anonymity v souladu s pravidly stanovenými administrativou, odmítl srovnání s Ruskem. 

- Ukrajina získává zpět kontrolu nad celou Charkivskou oblastí a městy obsazenými na počátku ruské invaze

Ukrajinští představitelé uvedli, že v nyní osvobozené Balakliji byla ruskou armádou zřízena mučírna. Serhij Bolvinov, vedoucí Národního policejního vyšetřovacího oddělení Charkovské oblasti, uvedl, že během okupace bylo zadrženo 40 osob.

- BBC přinesla několik svědectví o mučení od místních obyvatel:    

Arťom, který žije ve městě Balaklija v Charkovské oblasti, BBC řekl, že ho Rusové drželi více než 40 dní a mučili ho elektrickým proudem. Epicentrem brutality byla městská policejní stanice, kterou ruské jednotky používaly jako své velitelství.    

Arťom uvedl, že z ostatních cel slyšel výkřiky bolesti a hrůzy.    

Okupanti se podle něj postarali o to, aby byl křik slyšet, a vypnuli hlučnou ventilaci budovy.    "Vypnuli to, aby všichni slyšeli, jak lidé křičí, když dostanou elektrický šok," řekl nám. "Některým vězňům to dělali každý druhý den...". Dělali to i ženám."    A udělali to i Arťomovi, i když v jeho případě jen jednou.    

"Donutili mě držet dva dráty," řekl.  "Byl tam elektrický generátor. Čím rychleji to šlo, tím vyšší bylo napětí. Říkali: 'Když to pustíš, je s tebou konec'. Pak se začali vyptávat. Řekli mi, že lžu, a začali s tím točit ještě víc a napětí se zvyšovalo."    Artem nám řekl, že byl zadržen, protože Rusové našli fotku jeho bratra, vojáka, v uniformě. Jiný muž z Balaklije byl zadržován 25 dní, protože měl ukrajinskou vlajku, řekl Artem.    Ředitelka školy jménem Taťána řekla, že byla tři dny držena na policejní stanici a slyšela také křik z jiných cel.    Navštívili jsme policejní stanici a na stěně jedné ze stísněných cel jsme viděli naškrábanou modlitbu Páně spolu s označením, kolik dní uplynulo.    

Podle ukrajinských policistů bylo v celách určených pro dvě osoby drženo až osm mužů. Místní obyvatelé se podle nich báli projít stanicí i v době, kdy ji ovládali Rusové, pro případ, že by je chytili ruští vojáci.

- Silnice vedoucí do Balaklije, bývalého frontového města v Charkivské oblasti, které nedávno znovu dobyla Ukrajina, jsou posety válečnými troskami; po stranách jsou  roztroušeny vraky ruských tanků, bedny s opuštěnou municí a zničená vozidla.

Tři z mostů do města byly vyhozeny do povětří. Jeden byl nahrazen pontonovým mostem, ale i ten jel mimo provoz poté, co se při přejezdu převrátil na bok nákladní automobil. Několik domů na předměstí je  zničeno, stejně jako továrny a farmy, které ruské a ukrajinské jednotky používaly jako základny.

Místní obyvatelé uvedli, že od konce února slyšeli výbuchy každý den a většinu z posledních sedmi měsíců strávili doma a ve sklepích. Přibližně na začátku minulého týdne prý zaslechli zesílení ostřelování a krátce nato ruské síly prostě utekly, některé dokonce pěšky.

V ulicích Balaklije, jen malé části z 6 000 km2, kterou podle Volodomyra Zelenského Ukrajina během protiofenzívy dobyla zpět, se v úterý pohybovali převážně lidé staršího středního věku nebo starší lidé, kteří jezdili na kolech. Do Evropy prý odešli hlavně mladší lidé, kteří měli děti.

To, co zažili obyvatelé Balaklije, bylo podobné jako v městě Buča.  

- První dáma Ukrajiny bude ve středu čestným hostem zasedání o stavu EU.

- Očekává se, že von der Leyenová během svého středečního projevu představí balíček opatření, která mají snížit prudce rostoucí ceny energií v EU.

- Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskij dnes oznámil, že země má plně pod kontrolou více než 4 000 km² území, které dosud ovládalo Rusko. 

Zelenskij během úterního projevu rovněž uvedl, že dalších 4 000 km² je stabilizováno, informovala agentura Reuters.

Včera uvedl, že Ukrajina během nedávné protiofenzívy proti Rusku znovu dobyla 6 000 km2, ale jiní ukrajinští představitelé uvedli, že nelze rozlišovat mezi znovudobytím území a zajištěním jeho úplné bezpečnosti.

- Obnoveny byly také dvě hlavní elektrické linky, které napájejí město Charkiv, uvedla agentura Reuters:

Ukrajinské opravářské týmy obnovily dvě hlavní elektrická vedení, která zásobují východní město Charkov a okolní region, uvedla v úterý energetická společnost Ukrenergo poté, co ruské ostřelování způsobilo výpadky proudu.   - Generální ředitel jaderného dozoru OSN oznámil, že všechna tři záložní elektrická vedení v Ruskem ovládané Záporožské elektrárně jsou opět v provozu.

Elektrická vedení vypadla v sobotu, ale od té doby byla všechna obnovena."

Jedno z nich, vedení 750/330 kilovoltů (kV), nyní zajišťuje pro ZNPP externí elektrickou energii, kterou potřebuje pro chlazení a další nezbytné bezpečnostní funkce. Vedení 330 kV a 150 kV jsou držena v záloze," uvedla MAAE v dnešním prohlášení.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii rovněž oznámila, že byla obnovena dodávka elektřiny obyvatelům města Enerhodar, které minulý týden postihl úplný výpadek proudu.- Bílý dům v úterý uvedl, že pravděpodobně "v nejbližších dnech" oznámí další balík vojenské pomoci, informovala agentura Reuters.

USA dosud poskytly Ukrajině 15,2 miliardy dolarů, oznámilo minulý týden ministerstvo zahraničí.

- Od 6. září ukrajinské síly znovu dobyly více než 300 osad v Charkivské oblasti, čímž získaly zpět více než 3 800 km2 území okupovaného Ruskem, uvedla Hanna Maliar, náměstkyně ukrajinského ministra obrany. 

Téměř po celou dobu invaze žilo v těchto oblastech pod ruskou okupací nejméně 150 000 Ukrajinců. 

- Zatímco Ukrajina oslavuje obrovské úspěchy, kterých její armáda dosáhla při dramatické protiofenzívě, představitelé zůstávají stoičtí, pokud jde o problémy, které ji čekají na nově obsazeném území. 

Lesja Vasylenková, poslankyně ukrajinského parlamentu, hovořila o objevování sťatých těl ukrajinských vojáků, všude přítomných lidských výkalů, rozsáhlém rabování a terorizovaných teenagerech, kteří se stále ještě bojí opustit své sklepy. 

"Osvobození odhaluje mnoho zločinů. Je to, jako bychom byli na pokraji stovek, ne-li tisíců Buč, jen v menším měřítku," řekla Vasylenková s odkazem na masové hroby civilistů a důkazy o mučení, které byly v Buče odhaleny, když ukrajinské síly znovu dobyly Kyjivskou oblast. "Ale ať už bude rozsah jakýkoli, budou tu tribunály, odplata a spravedlnost."

- Pokud jde o rabování, generální štáb ukrajinských ozbrojených sil varoval, že ruské síly pokračují v rabování, když se stahují z okupovaných území. 

Na úseku dálnice směřujícím na ruské území ukrajinští představitelé spatřili civilní vozidla s poznávacími značkami z Charkovské oblasti, řízená ruskými vojáky a zatížená uloupenými věcmi. Na jihu se objevily zprávy o ruských okupantech, kteří rozbíjeli vrata soukromých garáží a odváželi automobily, stejně jako odnášeli nábytek.- Ruské síly v úterý pokračovaly v zasahování řady objektů civilní a občanské infrastruktury v celé východní a jižní části Ukrajiny, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. Prostřednictvím leteckých útoků a raketových úderů a vysoce mobilních dělostřeleckých raketových systémů zaútočily ruské síly na sídla v Luhanské oblasti a Doněcké oblasti na východě a v Dněpropetrovské, Mykolajivské a Čerkaské oblasti na jihu.- Antony Blinken, americký ministr zahraničí, uvedl, že se obává, že by se Rusko mohlo pokusit "rozdmýchat konflikt" mezi Ázerbájdžánem a Arménií, aby odvedlo pozornost od Ukrajiny. Dodal, že Rusko by také mohlo využít svého vlivu v regionu, aby pomohlo "uklidnit vody".

- Z měst a vesnic, které ukrajinské síly znovu dobyly, nyní přicházejí informace - mnohé z těchto oblastí byly pod ruskou okupací téměř po celou dobu invaze. 

Obyvatelé těchto oblastí nyní popisují hrůzu, jak vypadal život během těch dlouhých měsíců. Jedna žena řekla reportérovi: "Když přišli Rusové, bylo to prostě kruté. Sousedé se navzájem zrazovali. Mnozí si asi mysleli, že ruští vojáci tam zůstanou navždy. Teď je to jako před sedmi měsíci, jenže naopak: sousedé si navzájem říkají, kdo byl k Rusům obzvlášť přátelský," dodala. "Chci jen, aby byl zase klid."

- Ruské síly pokračují v rabování, zatímco je ukrajinské jednotky zatlačují dále na východ, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil na dnešním denním brífinku. 

Ve městě Polohy v Záporožské oblasti na jihu země "ruští okupanti rozbíjejí vrata soukromých garáží, berou místním obyvatelům soukromá auta", uvedl generální štáb. Mezitím v Chersonské oblasti generální štáb uvedl, že podobné chování bylo zaznamenáno při odvozu "nábytku a domácích spotřebičů z dočasně opuštěných domů".

- Ruské síly v úterý zasáhly řadu objektů civilní infrastruktury v celé východní a jižní oblasti Ukrajiny, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. 

Za použití leteckých útoků a raketových úderů a vysoce mobilních dělostřeleckých raketových systémů zaútočily ruské síly na sídla v Luhanské oblasti a Doněcké oblasti na východě a v Dněpropetrovské, Mykolajivské a Čerkaské oblasti na jihu.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5143

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2022