Na začátku války Putin odmítl ukrajinskou mírovou dohodu doporučenou poradcem

16. 9. 2022

čas čtení 5 minut
Hlavní vyslanec Vladimira Putina pro Ukrajinu řekl ruskému vůdci, když válka začala, že uzavřel prozatímní dohodu s Kyjivem, která by uspokojila ruský požadavek, aby Ukrajina zůstala mimo NATO. Ale Putin to odmítl a pokračoval ve svém vojenském tažení, uvedli tři lidé blízcí ruskému vedení.

Vyslanec pro Ukrajinu Dmitrij Kozak Putinovi řekl, že věří, že dohoda, kterou uzavřel, by odstranila potřebu Ruska usilovat o rozsáhlou okupaci Ukrajiny.

Putin před válkou opakovaně tvrdil, že NATO a jeho vojenská infrastruktura se plíživě přibližují k ruským hranicím přijímáním nových členů z východní Evropy a že aliance se nyní připravuje na přemístění Ukrajiny na svou oběžnou dráhu. Putin veřejně řekl, že to představuje existenční hrozbu pro Rusko, což ho přinutilo reagovat.

Ale navzdory dřívější podpoře jednání dal Putin, když mu byla předložena Kozakova dohoda, jasně najevo, že ústupky vyjednané jeho poradcem nešly dostatečně daleko a že své cíle rozšířil tak, aby zahrnovaly anektování částí ukrajinského území, uvedly zdroje. Dohoda proto padla.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na dotaz ohledně zjištění agentury Reuters odpověděl: "To nemá absolutně žádný vztah k realitě. Nic takového se nikdy nestalo. Je to absolutně nesprávná informace."

Kozak nereagoval na žádosti o komentář zaslané přes Kreml.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak řekl, že Rusko využilo jednání jako kouřovou clonu k přípravě na invazi, ale neodpověděl na otázky ohledně podstaty rozhovorů ani nepotvrdil, že bylo dosaženo předběžné dohody. "Dnes jasně chápeme, že ruská strana nikdy neměla zájem o mírové urovnání," řekl Podoljak.

Dva ze tří zdrojů uvedly, že tlak na uzavření dohody nastal bezprostředně po ruské invazi z 24. února. Během několika dní Kozak věřil, že má souhlas Ukrajiny s hlavními podmínkami, které Rusko předložilo, a doporučil Putinovi, aby dohodu podepsal, uvedly zdroje.

"Po 24. únoru dostal Kozak bianco šek: Dali mu zelenou, aby uzavřel dohodu. Vrátil se a řekli mu, aby se klidil. Všechno bylo zrušeno. Putin prostě za pochodu změnil plán", řekl jeden ze zdrojů blízkých ruskému vedení.

Třetí zdroj – kterému o událostech řekli lidé informovaní o diskusích mezi Kozakem a Putinem – se v načasování rozcházel a tvrdil, že Kozak navrhl dohodu Putinovi a ten ji zamítl těsně před invazí. Všechny zdroje požadovaly anonymitu, aby mohly sdílet citlivé interní informace.

Ofenzíva Moskvy na Ukrajině je největším vojenským tažením v Evropě od 2. světové války. Vyvolala rozsáhlé ekonomické sankce proti Rusku a vojenskou podporu Ukrajině ze strany Washingtonu a jeho západních spojenců.

I kdyby se Putin podvolil Kozakově plánu, zůstává nejisté, zda by válka skončila. Agentura Reuters nebyla schopna nezávisle ověřit, že se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij nebo vysocí představitelé jeho vlády zavázali k dohodě.

Kozak, kterému je 63 let, je Putinovi loajálním pomocníkem od doby, kdy s ním v 90. letech pracoval v kanceláři starosty Petrohradu.

Kozak měl dobré předpoklady pro vyjednávání mírové dohody, protože ho Putin od roku 2020 pověřil vedením rozhovorů s ukrajinskými protějšky o regionu Donbas na východní Ukrajině, který po povstání v roce 2014 ovládali separatisté podporovaní Ruskem. Delegaci na jednání s ukrajinskými představiteli v Berlíně 10. února – zprostředkovaných Francií a Německem – Kozak na noční tiskové konferenci řekl, že poslední kolo těchto jednání skončilo bez průlomu.

Kozak byl také jedním z přítomných, když tři dny před invazí Putin shromáždil své vojenské a bezpečnostní šéfy a klíčové pomocníky v kremelské síni na zasedání Rady bezpečnosti Ruska.

Kamery státní televize zaznamenaly část setkání, kde Putin představil plány na formální uznání separatistických subjektů na východní Ukrajině.

Jakmile byly kamery vyvezeny z rozlehlé místnosti s neoklasicistními sloupy a kupolovým stropem, Kozak se vyslovil proti tomu, aby Rusko podniklo jakékoli kroky k eskalaci situace s Ukrajinou, uvedli dva ze tří lidí blízcí ruskému vedení. Třetí osoba se o tom, co se stalo, dozvěděla od lidí, kteří se setkání zúčastnili.

Další jednotlivec, kterého oslovila agentura Reuters a který pomáhal v rozhovorech po invazi, uvedl, že se diskuse rozpadly na začátku března, když ukrajinští představitelé pochopili, že Putin je odhodlán pokračovat v rozsáhlé invazi.

Šest měsíců od začátku války zůstává Kozak ve své funkci zástupce náčelníka generálního štábu Kremlu. Podle šesti zdrojů už ale ukrajinskou dokumentaci nezpracovává.

"Podle toho, co vidím, Kozak není nikde vidět," sdělil zdroj blízký separatistickému vedení na východní Ukrajině.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5088

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2022