To nejhorší Ukrajinu teprve čeká

23. 11. 2022

čas čtení 7 minut
Rusko posílá Ukrajinu do blackoutu útoky na infrastrukturu. Ruské armádě zřejmě při výběru cílů radí energetici. Ukrajinci se ale rozhodně vzdát nechtějí. Náš reportér pozoroval kreativní reakce – jako supernabíječky pro ukrajinské vojáky. Pro Welt píše Ibrahim Naber.

Známka života, dvě slova, která pozůstalí nakreslili křídou na zeď zničené výškové budovy: "Živut ljudi" je napsáno v ruštině – stále zde žijí lidé. Saltivka na předměstí Charkiva, který se nachází na severovýchodě Ukrajiny. Jen málokterá jiná ukrajinská osada viděla od začátku ruské útočné války padat tolik bomb. Z šedých betonových bloků jsou vytrhané celé podlahy, praskají okna a na dvorech se hromadí suť.

Na modré lavičce před zničeným domem sedí v pondělí odpoledne manželé, kteří zde žijí 32 let. Igor a Inna, kteří si nepřejí být nazýváni příjmením, si ohřívají ruce o přenosný sporák. Venku jsou dva stupně, uvnitř není elektřina ani voda. Každé ráno si plní kanystry u studny.

"Pomocníci nám nosí jídlo: kaši, salát a chleba," říká Igor, který před válkou pracoval ve stavebnictví. S baterkou nás sedmapadesátiletý muž vede přes schodiště do osmého patra, kde leží spálené trosky z jeho bytu. Manželé nyní bydlí o tři patra níže – v pokojích souseda, který byl koncem dubna zabit při raketovém útoku.

Kvůli chladu spali v tlustém oblečení, říká Igor, který nemá peníze na nový domov. Ze všeho nejvíc si přeje, aby znovu dostali elektřinu. "Sním o tom, že zastaví bomby," říká čtyřiapadesátiletá Inna.

Stejně jako manželé v Charkivě, i miliony lidí na Ukrajině se v současnosti potýkají s výpadky dodávek elektřiny a vody. Vladimir Putin, vojensky oslabený jako nikdy předtím, chce tuto zimu bombardovat zemi do úplného výpadku proudu cílenými útoky na kritickou infrastrukturu. Útoky již zničily více než 40 % ukrajinských elektráren. "Ustát ruský energetický teror je nyní naším národním úkolem," řekl začátkem listopadu prezident Volodymyr Zelenskij.

Minulé úterý celý svět mluvil o neštěstí v Polsku, které s největší pravděpodobností způsobila ukrajinská protiletadlová střela. Uprostřed všeho vzrušení bylo obnovené ruské bombardování ukrajinské infrastruktury téměř ztraceno. Většina domácností ve Lvivě a Ternopilu zůstala po zásahu bez proudu.

Kyjev se již připravuje na kolaps celého energetického systému a hromadné evakuace. V hlavním městě jsou odstávky už měsíce a obyvatelé jsou každý den hodiny bez elektřiny. Vicepremiérka Irina Vereščuková s ohledem na energetickou situaci vyzývá krajany, kteří uprchli, aby přezimovali v EU.

Stát, který se tak silně spoléhá na energetický terorismus, který ve válkách jako Rusko porušuje mezinárodní právo – stalo se někdy něco takového? "Jako historik si nejsem vědom žádného případu," říká Sönke Neitzel, profesor vojenské historie na univerzitě v Postupimi. "Zajímavé je, že ve 2. světové válce nebyly rozvodny zaměřeny tak, jak to vidíme nyní."

Dnes existují technické možnosti, jak takové útoky přesně provést. Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko v rozhovoru pro WELT AM SONNTAG řekl, že Putinovy ​​jednotky útočí na energetickou infrastrukturu "téměř denně" od 10. října. "Největší škody utrpěly rozvody dálkového vytápění, hlavní sítě a distribuční soustavy."

Nedávno se Rusové zaměřili i na vodní elektrárny. "Je zřejmé, že ruské armádě radí energetici experti, kteří jsou dobře informováni o principech našeho energetického systému." To nejhorší jeho zemi teprve čeká, řekl Haluščenko. "Zima bude tuhá, nebudeme to skrývat."

Putin ničí, Ukrajina obnovuje. Starosta Charkiva Ihor Těrechov ví, jak těžké je tento duel vyhrát. Ačkoli jeho zaměstnanci pracovali ve dne v noci, některé opravy trvaly několik týdnů, řekl. Západní partneři jako Německo naléhavě musejí dodat Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. "Potřebujeme více systémů Iris-T, více Gepardů k ochraně našeho nebe."

Energetickým terorem chce Putin nejen zlomit morálku lidí, ale také vojenskou sílu ukrajinských jednotek. Ruská armáda je po nedávné ztrátě města Chersonu a dříve charkivských území oslabena. Kreml by rád zmrazil válku, aby měl čas na výcvik částečně mobilizovaných nových sil.

Náčelník generálního štábu USA Mark Milley ve čtvrtek řekl, že Rusko utrpělo "obrovské" ztráty a symbolicky leží na zádech. Zároveň utlumil očekávání: "Pravděpodobnost ukrajinského vojenského vítězství – definovaného jako vyhnání Rusů z celé Ukrajiny, včetně Krymu, který si nárokují – není v blízké budoucnosti příliš vysoká." Politické řešení je pravděpodobnější.

Od 24. února ale ukrajinská armáda často ukazuje, jak je v nouzi vynalézavá. Dokazuje to i na energetickém problému. V továrně na dvorku v Záporoží vyrábí Green System přenosné nabíječky pro ukrajinské vojáky.

Používají staré autobaterie, které zabudují do jakéhosi batohu. "Ten lze využít k nabíjení dronů, rádií nebo mobilních telefonů," vysvětluje zakladatel Alexander Safronkin. Výroba zařízení stojí asi 600 eur. Dodali jich již více než 100.

Energetická situace na jihu je ještě napjatější než v Charkivě, zejména v nedávno osvobozeném městě Cherson. Byla zničena elektřina, vodovod a mobilní telefonní sítě. Stovky obyvatel se počátkem tohoto týdne tísnily na hlavním náměstí města kolem policejních vozů vyzdobených bílými terminály Starlink.

Starlink je satelitní síť provozovaná americkou vesmírnou společností SpaceX. Pouze ti šťastlivci v Chersonu, jejichž mobilní telefony jsou připojeny k systému, byli schopni poslat zprávu vnějšímu světu. Náčelník vojenské správy slíbil, že se vše opraví. Ale je to obtížné, protože ruské jednotky rozsáhle zaminovaly budovy kritické infrastruktury.

To, že Putinův plán opotřebovat zemi energetickým terorem pravděpodobně selže, lze pozorovat například na ukrajinských vesnicích. V Novooleksandrivce v Chersonské oblasti, nám Alexander, který si nepřeje, aby bylo uvedeno jeho příjmení, ukazuje svůj malinký sklepní pokoj. "Kvůli bombám tu spím každou noc," říká padesátiletý muž a ukazuje na matraci vmáčknutou do pokoje.

Poté, co se Rusové v říjnu z Novooleksandrivky stáhli, začali místo masivně ostřelovat. Jeho rodina uprchla do jiné osady, Alexandr zůstal. Na svém pozemku chová prasata, o která se musí starat. Ruští vojáci zničili školu ve městě, kde rád hrával volejbal, a také mnoho domů. Ale teď jsou pryč. A v určitém okamžiku, říká Alexandr, vyženou posledního Rusa ze své země, od Donbasu až po Krym.

Zdroj v němčině: ZDE

1
Vytisknout
4361

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2022