Ruská agrese na Ukrajině: Kurské letiště v Rusku zasáhl útok dronu

6. 12. 2022

čas čtení 11 minut
- Velký požár na letišti v Kursku v Rusku:

- Při útoku dronu na letiště v ruském Kursku došlo k požáru zásobníku ropy, uvedl v úterý místní gubernátor. "Nedošlo k žádným obětem. Požár je lokalizovaný. Na místě pracují všechny záchranné služby," uvedl gubernátor oblasti Roman Starovojt v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.

 


- V pondělí ruské ministerstvo obrany uvedlo, že Ukrajina se "pokusila zasáhnout" letiště Djagilevo v Rjazaňské oblasti a letiště Engels v Saratovské oblasti "drony sovětské výroby".


Drony byly zachyceny, ale na letiště dopadly trosky a explodovaly, dodalo ministerstvo.

Uvedlo, že tři vojáci byli zabiti a čtyři další zraněni.


- Podle Ruska došlo v Rjazani ukrajinským útokem k "minimálnímu poškození" ruských strategických bombard=rů:

- Od chvíle, kdy Rusko zahájilo brutální válku na Ukrajině, Kreml vsadil na americké konzervativní politické a mediální spojence, aby oslabil americkou podporu Ukrajině, a nasadil dezinformační operace, aby zfalšoval hrůzy války pro americké i ruské publikum, tvrdí odborníci na dezinformace.

Některé z nejkřiklavějších lží Kremlu o válce, jejichž cílem bylo podkopat americkou pomoc Ukrajině, propagovaly významné osobnosti americké pravice, od popírače holocaustu a bělošského supremacisty Nicka Fuentese až po bývalého Trumpova poradce Steva Bannona a hvězdu Fox News Tuckera Carlsona, jehož milionové publikum je považováno za obzvláště užitečné pro ruské cíle.

Co se týče političtější roviny, členové republikánské frakce Freedom Caucus ve Sněmovně reprezentantů, jako jsou Paul Gosar, Marjorie Taylor Greeneová a Scott Perry - kteří v květnu hlasovali spolu s 54 dalšími republikánskými členy proti balíku pomoci Ukrajině ve výši 40 miliard dolarů a vyjádřili další obavy ohledně války - se někdy ukázali jako užiteční, i když možná nevědomí spojenci Kremlu.

Promoskevské videomateriály sítě RT (dříve Russia Today), která počátkem letošního roku ukončila svou činnost v USA, se objevily na platformě pro sdílení videí Rumble, která je oblíbená u konzervativců a která loni získala významné finanční prostředky od firmy rizikového kapitálu, kterou spoluzaložil nedávno zvolený republikánský senátor za Ohio JD Vance a kterou podporuje miliardář Peter Thiel.

- Lotyšský regulátor vysílání v úterý zrušil licenci ruské nezávislé televizní stanici TV Rain, uvedl předseda regulátora.

"V souvislosti s ohrožením národní bezpečnosti a veřejného pořádku [regulátor] dnes ráno rozhodl o zrušení vysílací licence TV Rain," uvedl Ivars Abolins na Twitteru a dodal, že vysílání bude ukončeno ve čtvrtek.

 
- Izraelská společnost ImageSat International, která se zabývá satelitním snímkováním, sdílela snímky, které podle ní ukazují stopy po popáleninách a předměty v blízkosti letounu Tu-22M na letecké základně Djagilevo v Rusku.



Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že rozmístilo mobilní raketové systémy pobřežní obrany na severním ostrově Kurily,
který je součástí strategicky umístěného řetězce ostrovů, jež se rozkládají mezi Japonskem a ruským poloostrovem Kamčatka.

Japonsko si činí nárok na Ruskem držené jižní Kurilské ostrovy, které Tokio nazývá Severní území, což je územní spor, který se datuje od konce druhé světové války, kdy je sovětská vojska Japonsku zabavila.

Ruské systémy Bastion, které mají rakety s doletem až 310 mil, byly rozmístěny na ostrově Paramushir, uvedlo v pondělí ruské ministerstvo obrany.

"Pobřežní vojáci Tichomořské flotily budou nepřetržitě hlídat přilehlou vodní plochu a zóny průlivu," uvedlo.

Hlavní tajemník japonského kabinetu Hirokazu Matsuno na úterní tiskové konferenci prohlásil, že vláda bude ruskou vojenskou aktivitu pečlivě sledovat, a dodal, že se v souvislosti s invazí Moskvy na Ukrajinu v regionech Dálného východu zintenzivňuje. Rusko označuje invazi za "speciální operaci".

 
- Ukrajina pracuje na obnovení dodávek elektřiny poté, co poslední vlna ruských raketových úderů v pondělí způsobila přerušení dodávek elektřiny po celé zemi
. Přicházejí mrazy a teploty klesají, informuje agentura AFP.

Ze 70 raket odpálených Moskvou byla většina sestřelena, uvedl prezident Volodymyr Zelenskij, ale palba přesto zasáhla již tak poničenou ukrajinskou infrastrukturu.

Ve všech regionech bylo "kvůli následkům ostřelování" vyhlášeno nové přerušení dodávek elektřiny, uvedl na Telegramu národní poskytovatel elektřiny Ukrenergo.

Šéf Ukrenergo uvedl, že "nepochybuje o tom, že ruská armáda se při tomto útoku radila s ruskými energetiky", soudě podle toho, kam střely dopadly.

"Doba, kterou si Rusové pro tento útok vybrali, souvisela s jejich snahou způsobit co největší škody," řekl Volodymyr Kudryckij v ukrajinském zpravodajském pořadu a vysvětlil, že útoky byly zahájeny v době, kdy v zemi nastává období "vrcholících mrazů".

"Naši opraváři budou pracovat na obnově energetického systému."


- Cena ropy se v úterý odrazila ode dna poté, co se v předchozí seanci propadla o více než 3 %,
protože zavedení sankcí na ruskou námořní ropu zmírnilo obavy z nadměrné nabídky, uvádí agentura Reuters.

Skupina sedmi zemí stanovila horní hranici ceny ruské ropy na 60 dolarů za barel s cílem omezit schopnost Moskvy financovat válku na Ukrajině, Rusko však uvedlo, že toto opatření nebude dodržovat, i kdyby mělo snížit těžbu.

Cenový strop, který budou prosazovat země G7, Evropská unie a Austrálie, doplňuje embargo EU na dovoz ruské ropy po moři a podobné závazky Spojených států, Kanady, Japonska a Velké Británie.

Zatímco trh zvažoval dopad sankcí na ruské dodávky, sledoval také pondělní dopravní zácpu ropných tankerů u tureckého pobřeží, přičemž Ankara trvala na novém dokladu o pojištění všech plavidel.

 
Výzkumník investigativního serveru Bellingcat zveřejnil na Telegramu video, na němž je vidět kouř stoupající z ruského Kursku, kde Ukrajina provedla údery poškozující zásobník ropy, jak uvedl místní gubernátor.


Podle Oleksandra Staruche, náčelníka Záporožské oblastní vojenské správy, který v úterý 6. prosince v časných ranních hodinách zveřejnil na Telegramu fotografie, Rusko v noci zahájilo údery na Záporožskou oblast.

Údery podle něj poškodily kritickou infrastrukturu a obytné budovy. V této fázi nedošlo k žádným zraněním ani obětem na životech.

- Ruské ministerstvo obrany včera uvedlo, že ukrajinské bezpilotní letouny zaútočily na dvě letecké základny v Rjazani a Saratově v jižní části středního Ruska, přičemž zabily tři vojáky a čtyři zranily a poškodily dvě letadla. Ukrajina se přímo nepřihlásila k odpovědnosti za útok, který by představoval nejhlubší údery v srdci Ruska od 24. února, kdy Moskva vtrhla na Ukrajinu.

Mezitím Rusko v noci zahájilo údery na Záporožskou oblast, jak uvedl Oleksandr Staruch, šéf místní vojenské správy.


- Podle Volodymyra Zelenského byli v pondělí uprostřed ruských úderů, při nichž bylo sestřeleno 60 ze 70 raket, zabiti nejméně čtyři lidé.
Údery byly zaměřeny na kritickou infrastrukturu Ukrajiny, uvedlo letectvo. Energetici již začali pracovat na obnově dodávek elektřiny, uvedl ukrajinský prezident Zelenskyj. Úřady uvedly, že nálety zničily domy na jihu, vyřadily z provozu elektřinu na severu a zabily nejméně dva lidi.

- Španělská policie zachytila další tři obálky obsahující zvířecí oči adresované ukrajinskému velvyslanectví v Madridu a konzulátům v Barceloně a Málaze,
uvedly policejní zdroje blízké vyšetřování. Minulý týden Ukrajina uvedla, že na její mise po celé Evropě byla zaslána řada "krvavých balíčků", a to krátce poté, co na ukrajinském velvyslanectví ve Španělsku vybuchla dopisní bomba a policie zneškodnila další, které byly zaslány mimo jiné španělskému premiérovi Pedru Sánchezovi.

- Podle investigativního projektu nevládní organizace Statewatch byly v íránských dronech "kamikadze", které Rusko použilo k útoku na Ukrajinu, nalezeny součástky vyrobené v Kanadě
. Podle něj byly v bezpilotních letounech Shahed 136 použity součásti od 30 evropských a amerických společností, včetně anténních dílů od kanadského výrobce Tallysman Wireless.

- Bílý dům uvedl, že nejnovější ruské údery proti Ukrajině jsou připomínkou brutality Vladimira Putina. John Kirby, mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost, také novinářům řekl, že omezení cen ropy nebude mít žádný dlouhodobý dopad na světové ceny ropy, uvedla agentura Reuters.

- Moldavská policie v pondělí našla v severní oblasti u hranic s Ukrajinou úlomky rakety, citoval státní informační portál Prima Sursa policejní prohlášení poté, co Rusko provedlo raketové údery.

-  Nedávná mobilizace Ruska zvýšila jeho vojenskou hrozbu na Ukrajině, na frontu dorazili lépe vycvičení vojáci, uvedl velitel ukrajinských pozemních sil. Rusko však používalo mnoho staré techniky, protože nemělo jinou možnost doplňování zásob, a Rusové jen pomalu postupovali kolem Bachmutu, jedné z hlavních bojových zón na východě Ukrajiny, uvedla agentura Reuters.

- Vladimir Putin projel po Kerčském mostě spojujícím Rusko a Krymský poloostro
v, který byl v říjnu poškozen bombou nastraženou v nákladním automobilu. Ruský prezident hovořil s dělníky a vysokým vládním úředníkem, uvedla agentura Reuters.
 
- Kreml varoval, že nový západní cenový strop na ruskou ropu destabilizuje globální energetické trhy, ale tvrdil, že to nebude mít vliv na jeho invazi na Ukrajinu. Mluvčí Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko připravuje svou reakci na tento krok skupiny G7 a spojenců.

- Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že bude pokračovat v energetické spolupráci s Ruskem poté, co G7, EU a Austrálie zavedly cenový strop.
Čína, která uvedla, že bude pokračovat na základě respektu a vzájemného prospěchu, letos zvýšila nákupy ruských ropných směsí Urals.

- Olaf Scholz varoval Západ, aby se vyhnul vyvolání nové studené války rozdělením světa na bloky.
V článku pro časopis Foreign Affairs německý kancléř vyzval k tomu, aby bylo vynaloženo veškeré úsilí na budování nových partnerství.

 Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4774

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2022