Der Spiegel: "Scholz posílá tanky Leopard Ukrajině"

24. 1. 2023

čas čtení 2 minuty


Politico:


Německo posílá na Ukrajinu bojové tanky

Kancléř Olaf Scholz toto rozhodnutí pravděpodobně oznámí v rámci středečního projevu v německém parlamentu.


BERLÍN - Německý kancléř Olaf Scholz pravděpodobně ve středu oznámí dodávku německých tanků Leopard 2 na Ukrajinu.

Toto rozhodnutí je významným obratem a potenciálně rozhodujícím momentem ve válce, neboť by mělo otevřít cestu širší koalici zemí k vyslání bojových tanků na fronty proti ruským útočníkům. Berlín jako výrobce tanků Leopard 2 musí dát k jejich reexportu souhlas.

Berlín se dlouho bránil vyslání tanků Leopard 2 a chtěl, aby první krok k vyslání těžké obrněné techniky učinil Washington. V úterý se konečně zdálo, že se taková společná akce blíží, když dva američtí představitelé uvedli, že se administrativa amerického prezidenta Joea Bidena přiklání k vyslání "významného počtu" tanků M1 Abrams na Ukrajinu. Oznámení o amerických tancích by mohlo přijít již tento týden.

Očekávané Scholzovo oznámení - které zatím nebylo oficiálně potvrzeno - přichází v době, kdy má kancléř vystoupit v německém parlamentu ve středu ve 13:00.  Německo rovněž potvrdí, že umožní dalším zemím, jako je Polsko, poslat na Ukrajinu své tanky Leopard.

Německý časopis Spiegel v úterý večer rovněž informoval, že kancléř se rozhodl dodat Ukrajině tanky Leopard s tím, že Německo pošle "nejméně jednu rotu tanků Leopard 2A6" v rámci širší koalice zemí, které rovněž pošlou tato vozidla německé výroby.

Mluvčího německé vlády se nepodařilo zastihnout, aby se vyjádřil.

Ukrajina v pátek na setkání ministrů obrany na americké letecké základně Ramstein v Německu tvrdě naléhala na Německo, aby souhlasilo s vysláním tanků, ale německý ministr obrany Boris Pistorius zmařil naděje Kyjeva a řekl, že žádné rozhodnutí nepadlo.


Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3555

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2023