Čínský přístup k propagandistické válce proti Západu "se stále více podobá ruskému"

13. 3. 2023

čas čtení 5 minut
Čína byla v USA dlouho považována za vydatný zdroj protiamerické propagandy, ale méně agresivní ve svých vlivových operacích než Rusko, které používá kybernetické útoky a tajné operace k narušení amerických voleb a očerňování soupeřů.

Jenže mnozí ve Washingtonu si nyní myslí, že Čína stále více přijímá taktiku spojovanou s Ruskem – a narůstají obavy, že USA nedělají dost, aby patřičně reagovaly.

Američtí představitelé a externí odborníci uvádějí nedávné příklady aktérů napojených na Čínu, kteří pomocí umělé inteligence generují falešné zprávy a zveřejňují velké množství pomlouvačných příspěvků na sociálních sítích. Zatímco mnohé z objevených snah jsou amatérské, odborníci se domnívají, že signalizují zjevnou ochotu Pekingu zkusit více vlivových kampaní v rámci širšího objetí tajných operací, podle dvou lidí obeznámených s touto záležitostí, kteří hovořili pod podmínkou anonymity, aby diskutovali o citlivých zpravodajských otázkách.

"Pro nás je pokus tím, co vyniká," řekl jeden z představitelů amerických tajných služeb.

Stále pesimističtější nálada ve Washingtonu ohledně expanzivních politických a ekonomických cílů Pekingu a možnosti války o Tchaj-wan vede k volání po tom, aby se USA více snažily čelit čínskému vlivu v zahraničí.

Zákonodárci a úředníci se obzvláště obávají zemí, které tvoří "globální jih" v Africe, Asii a Latinské Americe, kde mají jak USA, tak Čína obrovské ekonomické a politické zájmy. Mnohé z těchto zemí mají obyvatelstvo, které podporuje obě strany – to, co úředník v narativní bitvě nazval "obojaké státy".

"To by mělo být celé vládní úsilí," řekl poslanec Raja Krishnamoorthi z Illinois, který je nejvyšším Demokratem v nově vytvořeném sněmovním výboru zaměřeném na Komunistickou stranu Číny.

"Čínská komunistická strana obchází svět a osočuje USA, očerňuje naše instituce, očerňuje naši formu vlády," řekl Krishnamoorthi v rozhovoru. "Musíme tomu čelit, protože to nakonec není v nejlepším zájmu Spojených států."

Čínské velvyslanectví ve Washingtonu ve svém prohlášení uvedlo, že Peking "je proti vymýšlení a šíření nepravdivých informací" a obvinilo USA, že ze sociálních sítí udělaly "nástroj k manipulaci mezinárodního veřejného mínění a svou zbraň ke stigmatizaci a démonizaci jiných zemí".

"V této otázce je na americké straně, aby se zamyslela nad sebou a přestala křičet ‚chyťte zloděje‘," řekl mluvčí velvyslanectví Liou Pcheng-jü.

Čínská státní média a přidružené kanály, stejně jako vlivná sociální média s velkým počtem fanoušků, běžně šíří myšlenky, které USA označují za přehnané, nepravdivé nebo zavádějící. Čínské ministerstvo zahraničí v posledních týdnech upozornilo na vykolejení vlaku, které uvolnilo toxické chemikálie v Ohiu, a také na obvinění, že USA mohly sabotovat plynovody používané k přepravě ruského plynu.

Bidenova administrativa důrazně odmítla obvinění ohledně plynovodů Nord Stream a hájila svou reakci v Ohiu.

Čína byla dlouho považována za méně ochotnou než Rusko podnikat provokativní kroky, které by mohly být odhaleny, a více se obává, že bude veřejně obviňována. Americké zpravodajské služby usoudily, že Rusko se pokusilo podpořit Donalda Trumpa v posledních dvou prezidentských volbách, zatímco Čína v roce 2020 volby zvažovala, ale nesnažila se je ovlivnit.

Někteří američtí představitelé se však domnívají, že Čína nyní podniká nebo zvažuje operace, které by v minulosti neprováděla, podle dvou lidí obeznámených s touto záležitostí. Je to částečně kvůli obavám v Pekingu, že prohrávají bitvu narativů.

Úředníci zaznamenali veřejné příklady identifikované v posledních týdnech skupinami, které sledují dezinformace a vliv.

Výzkumná firma Graphika nedávno identifikovala videa vytvořená umělou inteligencí, která spojila s operací pro čínský vliv. Jedno video zaútočilo na přístup USA k zastavení násilí se zbraněmi; další "zdůraznilo důležitost spolupráce Číny a USA pro obnovu globální ekonomiky," uvádí Graphika. A analytici hrozeb ve společnosti Google uvedli, že loni nalezli více než 50 000 případů příspěvků a dalších aktivit spojených s pročínskou operací známou jako "Dragonbridge".

Videa generovaná umělou inteligencí jsou jasně fiktivní a společnost Graphika uvedla, že žádné z nich nemělo více než 300 zhlédnutí. Většina příspěvků Dragonbridge, řekl Google, také oslovila malé publikum.

Představitel amerických tajných služeb uvedl, že čínské aktivity na sociálních sítích jsou "nerovnoměrné" a méně sofistikované než to, co je běžně spojováno s Kremlem. Ale lze očekávat, že toto řemeslo – jak z hlediska operací na sociálních sítích, tak snah skrýt jakékoli spojení s Pekingem – se časem a praxí zlepší.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6635

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2023