Moldavsko tvrdí, že zmařilo spiknutí s cílem vyvolat nepokoje

13. 3. 2023

čas čtení 3 minuty
Policie v Moldavsku tvrdí, že zatkla členy Moskvou organizované sítě, která se snažila zemi destabilizovat.

Moldavská policie v neděli uvedla, že zmařila úsilí agentů podporovaných Ruskem, kteří se snažili vyvolat masové nepokoje během protestů organizovaných politickou opozicí.

V posledních týdnech se politická strana uprchlého proruského oligarchy Ilana Šóra snaží mobilizovat stoupence proti proevropské vládě.

Co řekla policie


Moldavská policie uvedla, že zatkla členy sítě "organizované Moskvou" s cílem destabilizovat zemi před nedělním protivládním protestem.

Policejní šéf Viorel Cernauteanu řekl médiím, že bylo vyslechnuto 25 mužů a 7 z nich zadrženo.

Skupina byla vedena moldavským Rusem, řekl - a dodal, že byla infiltrována a prokuratura nahrála 10 hodin videa a zvuku.

Skupina zahrnovala "rozvratníky", některé ruské občany, kterým bylo slíbeno 10 000 dolarů za organizování "masových nepokojů", uvedla policie.

"Lidé přišli z Ruska s velmi specifickou tréninkovou rolí," řekl Cernauteanu.

Moldavské úřady uvedly, že jednaly poté, co "obdržely informace o organizaci destabilizačních akcí na našem území ruskými zvláštními službami prostřednictvím demonstrací".

Pozadí protestu


Několik protestů uspořádala v posledních týdnech skupina Hnutí pro lid, která požaduje, aby vláda plně pokryla náklady na zimní účty za palivo a aby "nezapojovala zemi do války".

Skupina, která je podporována Rusku přátelskou stranou Šór, také opakovaně vyzývala k odstoupení proevropské prezidentky Maii Sanduové.

Vůdce strany Šór, která má šest křesel v moldavském stojednačlenném zákonodárném sboru, je v současné době v exilu v Izraeli. Šór, moldavský oligarcha, je zapleten do bankovní krádeže ve výši 1 miliardy dolarů a nedávno byl označen za pracující pro ruské zájmy na sankčním seznamu amerického ministerstva zahraničí.

Pohraniční policie v zemi s asi 2,6 miliony obyvatel v neděli uvedla, že za poslední týden byl odepřen vstup do Moldavska 182 cizincům. Byli mezi nimi i "možný zástupce" ruské soukromé vojenské skupiny Wagner, která je v současné době zapojena do většiny bojů na sousední Ukrajině.

Moldavská národní protikorupční agentura o den dříve uvedla, že zabavila více než 220 000 eur v případu údajného nezákonného financování strany Šór organizovanou zločineckou skupinou.
Úředníci uvedli, že při prohlídkách aut stranických "kurýrů" byla nalezena hotovost v různých měnách nacpaná do obálek a tašek. Agentura uvedla, že peníze byly vyčleněny na "zaplacení dopravy a odměňování lidí, kteří přijdou na protesty organizované stranou".

Nezávisle na tom policie v neděli uvedla, že zadržela 54 demonstrantů, kteří vykazovali "pochybné chování" nebo u nich bylo zjištěno, že mají zakázané předměty, včetně nožů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij minulý měsíc řekl, že Kyjiv zachytil zpravodajské informace, které naznačují, že Moskva plánuje "zlomit demokracii v Moldavsku a nastolit kontrolu nad Moldavskem".

Moskva se snaží udržet si vliv


Moldavsko, vklíněné mezi Ukrajinu a Rumunsko, je vojensky neutrální, ale od loňského roku má oficiální status kandidáta na členství v Evropské unii.

Kreml se snaží udržet postsovětské státy jako Ukrajina a Moldavsko ve své sféře vlivu, ačkoliv se obě země přiklonily k Západu.

Rusko má v Moldavsku stále značný vliv, zejména ve východním separatistickém regionu Moldavska, Podněstří, kde Moskva udržuje vojenskou přítomnost. Ačkoli Kreml oficiálně označuje své síly za mírové jednotky, podporují separatisty napojené na Moskvu, kteří tam působí.

Podněstří se odtrhlo od Moldavska po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991, kdy proruští separatisté bojovali proti moldavským vládním silám.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3913

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2023