Protest proti novému regionálnímu vysílání ČT sílí, petici podpořili i starostové

18. 4. 2023

čas čtení 3 minuty
tisková zpráva

Česká televize od začátku dubna změnila rozsah vysílání z regionálních studií v Českých Budějovicích a Plzni na celý Kraj Vysočina. Změna vyvolala vlnu kritiky. Vznikla petice, na které přibyly stovky podpisů včetně starostů dotčených obcí.

Nové regionální vysílání ČT zahrnula Vysočinu pod "jih a západ Čech". Většina kraje se přitom rozkládá na Moravě a touto částí spáduje více k Brnu než ke krajskému městu Jihlavě, o spádovosti k podstatně vzdálenějším Českým Budějovicím a Plzni ani nemluvě. Obdobná situace pak nastává také v případě diváků ze Svitavska, kteří budou informováni o regionálním dění ze severních a severozápadních Čech.

 

Změna vyvolala protest, který zaštítila Společnost pro Moravu a Slezsko. Podle jejího předsedy Ondřeje Mlejnka Česká televize novým systémem regionálního vysílání jen prohlubuje nerespektování přirozeného členění a spádovosti. „Regionální události z míst, jako je Jihlava, Nové Město na Moravě, Žďár nad Sázavou, Třebíč či dokonce i od Brna asi 20 km vzdálená Velká Bíteš, budou obsluhovány ze studia v Českých Budějovicích, které jsou mnohonásobně vzdálenější než studio v Brně. Diváci si samozřejmě mohou pracně naladit vysílání ze sousedního televizního regionu. Potom ovšem přijdou o zpravodajství ze své vlastní obce, upozorňuje Mlejnek.

Česká televize tak nesmyslně spojuje vzájemně nesouvisející oblasti bez ohledu na přirozenou spádovost obcí a celých regionů, zejména na Moravě a ve Slezsku. „Problém se ale týká i Čech. Proč by měl obyvatel Aše sledovat regionální dění v Třebíči?“ dodává Mlejnek. Nesmyslnost nového regionálního vysílání podle něj podtrhuje vysílání pro "severovýchodní Čechy", které zahrnuje čtyři kraje, zatímco vysílání brněnským studiem pokrývá pouze dva kraje.

Společnost pro Moravu a Slezsko proto vyzvala Českou televizi k přehodnocení nového systému regionálního vysílání. Poslala dopis Radě České televize a generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi.

Protest podpořila petice

V návaznosti na vlnu kritiky vznikla petice, na které rychle přibývají podpisy z celé Moravy i Čech. K tomuto dni nasbírala přes tři sta podpisů. Mezi signatáři jsou i starostové dotčených obcí.

„Protestujeme proti plánované reformě regionálního zpravodajství České televize, v rámci které je celé území západní Moravy zahrnuto do oblastí spravovaných studii v Čechách. Za vyloženou lež a nehoráznost považujeme tvrzení České televize, které označuje celé území západní Moravy za Čechy,“ stojí v textu petice.

Její autoři by za vhodné řešení považovali zřízení moravskoslezského regionálního zpravodajství spravovaného studii v Brně a Ostravě, které by pokrývalo celé území Moravy a Slezska. Někteří z podepsaných rovněž upozornili na vhodnost tohoto řešení vzhledem k nutným úsporám.

 

Kontakt:

Mgr. Ondřej Mlejnek, Ph.D. – předseda Společnosti pro Moravu a Slezsko

mlejnek@promoravu.cz

web Společnost pro Moravu a Slezsko

Společnost pro Moravu a Slezsko, z.s. rozvíjí svébytnou kulturu a samosprávné tradice Moravy a Slezska. Mezi její aktivity patří vyznačování zemské hranice, pořádání odborných konferencí a kulturně-společenských akcí.

1
Vytisknout
19806

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2023