Počet instalací fotovoltaických panelů v Německu dosáhl tří milionů: může pokrýt 10% poptávky po elektřině

8. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Počet solárních panelů v Německu dosáhl v pondělí 29. května tří milionů, zatímco celkový instalovaný výkon fotovoltaických systémů přesáhl 70 gigawattů, jak uvádí sdružení BSW Solar. Díky této kapacitě může země pokrýt více než 10% své poptávky po elektřině pomocí solárních panelů, informuje Clean Energy Wire a Bloomberg.

V sobotu 27. května dosáhl solární výkon rovněž rekordní hodnoty 40 919 megawattů, jak uvedla agentura Bloomberg podle údajů Evropské energetické burzy AG. "Pod vlivem energetické krize a v důsledku zlepšení rámcových podmínek prudce vzrostla poptávka po solární technologii," tvrdí výkonný ředitel BSW Carsten Körnig.

"Solární energie zažívá boom, zejména u domácností." Počet solárních panelů uvedených do provozu na soukromých domech se v tomto čtvrtletí podle BSW Solar ve srovnání se stejným obdobím loňského roku více než zdvojnásobil.

Ve snaze zlepšit instalaci solární energie v příštích letech vláda nedávno předložila strategii zaměřenou na zjednodušení regulace, uvolnění nových lokalit a podporu investic do této technologie. Německo si klade za cíl pokrýt do roku 2030 80% své poptávky po elektřině z obnovitelných zdrojů a očekává se, že fotovoltaika k tomu významně přispěje.

Do konce desetiletí se plánuje celkový výkon fotovoltaických elektráren 215 GW, což je nárůst z přibližně 63 GW v roce 2022, přičemž podíl solární energie v energetickém mixu země dosáhne 30%.

 

Celý text v angličtině ZDE

 

3
Vytisknout
3786

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2023