Italská premiérka Giorgia Meloni žaluje zpěváka skupiny Placebo za to, že ji nazval fašistkou a rasistkou

4. 8. 2023

čas čtení 1 minuta
 

Italové požadují revizi zákonů o pomluvě   po žalobě podané na Briana Molka
 

 
Italská premiérka Giorgia Meloniová žaluje frontmana skupiny Placebo Briana Molka za pomluvu poté, co ji veřejně označil za "rasistku" a "fašistku", informují místní média.

 

Molko se takto vyjádřil během červencového vystoupení kapely na festivalu Sonic Park ve Stupinigi u Turína. "Giorgia Meloni, kus hovna, fašistka, rasistka," křičel podle všeho italsky na záběrech, které na sociálních sítích zveřejnili fanoušci, kteří se koncertu zúčastnili.

O týden později zahájila prokuratura proti Molkovi vyšetřování za urážku státních institucí.
Samostatné vyšetřování komentářů na adresu Giorgia Meloniho bylo zahájeno minulý měsíc.

Podle novinářských asociací je v Itálii jeden z nejvyšších počtů žalob za pomluvu proti médiím v Evropě.

Roberto Saviano, autor knihy Gomora, čelí soudnímu procesu za výroky na adresu Meloniové kvůli jejímu postoji k imigraci. Ta ho zažalovala pro trestný čin pomluvy a soudce v Římě rozhodl, že spisovatel by měl být souzen. Pokud bude Saviano odsouzen, hrozí mu až tři roky vězení.

Podle italského trestního zákoníku hrozí každému, kdo "veřejně hanobí republiku", což zahrnuje vládu, parlament, soudy a armádu, trest pokuty ve výši od 1 000 eur  do 5 000 eur.

Mezinárodní tiskový institut se připojil ke svým partnerům z organizace Media Freedom Rapid Response a znovu vyzval italský parlament, aby provedl komplexní revizi italských zákonů o hanobení, která by je uvedla do souladu s mezinárodními standardy svobody projevu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2987

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2023