Podívejte se na krizi v Amazonii a pochopte, co je v sázce: bojujeme o život jako takový, vyzývá herec Mark Ruffalo

7. 8. 2023

čas čtení 3 minuty
 
Jsme na pokraji toho, čemu vědci říkají "bod zlomu" pro povodí Amazonky, což znamená, že se ničení dostane do bodu, kdy se prales již nebude moci obnovovat, píše herec Mark Ruffalo. To je konečná hra Země. Mohlo by být vyhubeno více než 10 000 druhů, což by spustilo dominový efekt, který by ovlivnil klima naší planety, naši vodu a zásoby potravin všude na světě - a vzal by s sebou mnoho lidských životů. Takže i když žijete na druhé straně zeměkoule, je to do značné míry i váš problém.


Vědci nám sdělují, že na zvrácení tohoto stavu nemáme mnoho času - a abychom to dokázali, musíme chránit 80 % Amazonie a udržitelně hospodařit se zbylými 20 %.




Dobrou zprávou je, že existují skuteční mstitelé, kteří nám ukazují cestu. Protože zatímco my si hrajeme na spotřebitele a ničitele, domorodí obyvatelé chrání téměř veškerou biologickou rozmanitost, kterou tato planeta ještě má. Bez legrace: 80 % zbývající biologické rozmanitosti planety se nachází na území původních obyvatel. V tichosti dokázali, že nejchytřejší způsob, jak nás všechny zachránit, je uznat a chránit jejich území. Je však tragické, že tito domorodí obyvatelé jsou odstraňováni, napadáni a dokonce i zabíjeni mnoha zloduchy: nepřátelskými vládami, mocnými lobby, obchodníky s lidmi, těžaři dřeva a důlními společnostmi.

A tento týden je čeká důležitá bitva: summit o Amazonii. V Brazílii se sejdou představitelé všech amazonských zemí, aby rozhodli o budoucnosti tohoto pralesa. A naši zachránci Amazonie budou bojovat za to, aby nám zajistili veškerou potřebnou ochranu.

Je načase, aby ze všech stran dorazily posily a abychom si všichni uvědomili a smířili se s tím, jak vysoká je sázka. Domorodá moudrost říká, že rozhodnutí, která učiníme dnes, by měla vést k udržitelnému světu pro sedm generací v budoucnosti. To je výzva od dětí generací, které přijdou po nás. Všichni jsme žádáni, abychom se shromáždili a probudili to, co je v nás hrdinské. Pojďme se společně zavázat, že jim pomůžeme.

Musíme obrátit zraky všech k amazonskému summitu jako k rozhodujícímu okamžiku pro celý svět. Nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je dát vedoucím představitelům najevo, že všichni sledujeme, co dělají. A tento pohled veřejnosti již přináší ovoce. V červenci se díky opatřením nové brazilské vlády snížilo odlesňování nejméně o 60 % ve srovnání se stejným měsícem loňského roku. Nyní potřebujeme, aby se zavázala k uznání domorodých území a k ochraně 80 % pralesa v souladu s vědeckými doporučeními.

Slyšel jsem, že dříve existovalo mnoho "ekologických problémů". Ale nyní je to všechno jeden boj: za život jako takový. 

Pouze naše společné činy mohou překonat přesilu, aby život na Zemi zvítězil. Udělejme to.

Podrobnosti v angličtině ZDE

3
Vytisknout
3914

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2023