Návštěvníci z planety Koksagyz

4. 8. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Největší výzvou pro kohokoliv u moci vždy je, aby vlivem "zaručených" rad podřízených a podkuřování pochlebovačů neztratil kontakt s realitou. - Pokud k tomu ještě přidáte kolektivně užívané psychotropní látky, může vzniknout doslova smrtící koktejl.

Vezměme si namátkou dva premiérovy poradce s velmi vyhraněnými názory. Jeden z nich navzdory naléhavým varováním expertů kategoricky tvrdí, že údajně žádný boj s dezinformacemi nepotřebujeme, jedná se prý totiž o "přílišné svazáctví".

Věcné zjištění ministerstva vnitra? Dezinformace už v ČR spolupůsobí při vzniku širokého antisystémového hnutí, které rozsahem přerostlo extrémistická uskupení a stává se z něj dlouhodobý strukturální problém české politiky.

Otázka první tedy zní: Na které planetě momentálně žije poradce premiéra pro EU, národní bezpečnost, naši sluneční soustavu, Mléčnou dráhu a přilehlé galaxie? A jaký je asi jeho postoj ke kolektivně sdílenému názoru politických tříd, že užívání psychotropních látek v české politice nepředstavuje žádný problém?

Nebo jiný premiérův poradce - zdá se, že pro českou ekonomiku, polská nákupní střediska a teorii nedokonalé tržní ekonomiky.

Z deseti a půl milionu Čechů jich necelých 200 000 občas jezdí nakupovat do Polska. To ovšem nebrání návštěvníkovi z vesmíru tvrdit rovnou na kameru, že spotřebitelské chování necelých 2 % spoluobčanů má údajně masivní vliv na rozhodování českých oligopolistů podnikajících v prodeji potravin.

Opět jsou namístě dvě otázky: Na které planetě nákupy 2 % populace donutí bezskrupulózní oligopolisty, aby přestali odírat 98 % ostatních obyvatel? A jaký je asi vztah pana poradce k užívání látek výrazně měnících vědomí v české politice?

Pakliže je premiér obklopen poradci tohoto typu, nelze se vlastně divit, když zmateně hovoří o příslušnosti České republiky k deseti nejvyspělejším zemím světa, aniž by pro to sám cokoliv reálného udělal.

Například OECD doporučuje, aby Česko kvůli restartování ekonomiky pracovalo na rozšíření nabídky pracovní síly (čti: postavilo se pragmaticky k pracovní migraci) a provedlo zelenou tranzici (čti: důkladně realizovalo evropský program Green Deal).

My ale víme, že aktuálně vláda svým chováním vyhání ze země dokonce i ukrajinské válečné uprchlíky a notuje si s italskou "postfašistkou" Meloniovou nad plány, jak "krotit Brusel", mj. v oblasti ekologické politiky.

A tak si tu žijeme. Ve Strakovce se sní o nerozborné jednotě Česka se "správným" Západem, který se ovšem dosti podstatně liší od Západu reálně existujícího. V oblasti groupthinku se už zašlo tak daleko, že situace je nanejvýš na pováženou. Namísto na základě dat se zřejmě ve vládě rozhoduje podle soukromé dojmologie premiérových poradců.

Ti se ovšem velmi často vyjadřují, jako by vůbec nežili na Zemi v roce 2023 - a pozorovali něco úplně jiného někde úplně jinde.

5
Vytisknout
5141

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2023