Murdochova média v Austrálii hromadně používají AI. Zničí to žurnalistiku?

5. 8. 2023

čas čtení 2 minuty
Murdochova firmai News Corp. využívá generativní umělou inteligenci v Austrálii k tvorbě 3 000  zpravodajských článků týdně. Není v tom sama. Mediální korporace po celém světě stále častěji využívají umělou inteligenci ke generování obsahu.

Jenže velké jazykové modely, jako je GPT-4, nevytvářejí fakta;  předpovídají jazyk. ChatGPT si můžeme představit jako automatizovaný stroj na mechanické vysvětlování toho, co už je známo - často se mýlí, ale vždy si je zcela jistý. 

 


Zdá se, že generování tohoto materiálu firmou News Corp. se omezuje na místní "servisní informace", které jsou masově vydávány, jako jsou informace o tom, kde najít nejlevnější pohonné hmoty, nebo dopravní zpravodajství. Přesto bychom neměli být příliš uklidněni, protože to signalizuje, kam by se věci mohly ubírat.

V lednu byl technologický zpravodajský server CNET přistižen při publikování článků generovaných umělou inteligencí, které byly plné chyb.  Mezitím se pracovníci CNETu i hollywoodští scénáristé sdružují v odborech a stávkují na protest proti (mimo jiné) mageriálům generovaným umělou inteligencí a požadují lepší ochranu a odpovědnost. Je tedy na čase, aby se australští novináři připojili k výzvě k regulaci AI?

Jonathan Sadowski nazval umělou inteligencí "habsburskou" s odkazem na nechvalně proslulou evropskou dynastii. Habsburská umělá inteligence je systém, který je tak silně vycvičen na výstupech jiných generativních umělých inteligencí, že se z něj stane inbrední mutant s přehnanými, groteskními rysy.

Jak se ukázalo, výzkum naznačuje, že velké jazykové modely, jako je ten, který pohání ChatGPT, se rychle zhroutí, pokud jbyla  data, na kterých jsou vycvičeny, vytvořena jinými AI namísto původního materiálu od lidí. Bez čerstvých dat vzniká autofágní smyčka, která je odsouzena k postupnému poklesu kvality obsahu. Jeden výzkumník řekl, že "se chystáme zaplnit internet nesmysly". Mediální organizace využívající umělou inteligenci k vytváření obrovského množství obsahu tento problém urychlují. Bezuzdné množství materiálu generovaného umělou inteligencí by mohl vyvolat jeho vlastní zkázu.

AI v médiích nemusí být špatnou zprávou. Existují jiné aplikace AI, které by mohly být pro veřejnost přínosné. Může například zlepšit přístupnost tím, že pomůže s úkoly, jako je přepisování zvukového obsahu, generování popisů obrázků nebo usnadnění převodu textu na řeč. To jsou skutečně zajímavé aplikace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2947

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2023