Česko spolu s USA v mezinárodní izolaci

28. 10. 2023

čas čtení 2 minuty

Analýza: USA vypadaly během hlasování o jordánském návrhu na příměří v Gaze na Valném shromáždění OSN velmi izolovaně
 


Spojené státy vypadaly značně izolovaně, když se v pátek na Valném shromáždění OSN připojilo k Washingtonu a Izraeli pouze 12 zemí, které se postavily proti návrhu vyzývajícímu k trvalému humanitárnímu příměří vedoucímu k zastavení bojů, píše Patrick Wintour. Hodinu poté, co Izrael prodloužil svou ofenzívu v Gaze, byl návrh Jordánska v New Yorku přijat poměrem hlasů 120 ku 14, přičemž 45 zemí se zdrželo hlasování.

Výsledek byl pozoruhodný tím, že ukázal omezenou přímou podporu největší světové supervelmoci, když se dokonce Francie, Španělsko a Spojené království odmítly připojit k Washingtonu a hlasovat proti návrhu. Francie a Španělsko hlasovaly pro příměří, Německo a Británie se zdržely hlasování. Rozkoly uvnitř EU, patrné v posledních týdnech, se rovněž obnažily, když 27 členů bloku EU hlasovalo třemi různými způsoby, ale většina členských zemí EU  se zdržela hlasování. Šest hlasů, které USA získaly, patřilo tichomořským ostrovům - Fidži, Tonga, Marshallovy ostrovy, Mikronésie, Nauru a Papua-Nová Guinea.

Jordánsko bylo výsledkem potěšeno a jeho ministr zahraničí Ayman Safadi prohlásil, že Valné shromáždění OSN "se vyslovilo pro spravedlnost". Rezoluce je podle něj "jasným stanoviskem proti izraelské válce proti zabíjení Palestinců, proti válečným zločinům na straně mezinárodního práva".

Rozhodně jasně říká, že Izrael měl podle mezinárodního práva zásadní povinnost zajistit, aby civilisté nebyli připraveni o předměty nezbytné pro své přežití.

Rezoluce je však nezávazná, spíše jde o zjištění světového veřejného mínění. Rada bezpečnosti, která má právo  přijímat závazné rezoluce, nebyla schopna přijmout návrh týkající se krize, aniž by Rusko nebo USA uplatnily právo veta.

0
Vytisknout
11866

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2023