Černochová jako Todor Živkov

30. 10. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 2 minuty
Výzva ministryně Černochové, aby ČR vystoupila z OSN, mi ze všeho nejvíc připomíná návrh Todora Živkova, bulharského komunistického vůdce, aby se jeho země stala šestnáctou sovětskou republikou. Je projevem podobné mentality, snahy předběhnout přání svého patrona, skokem do bezedné hlubiny servilnosti, píše Matěj Metelec.

Kdyby šlo o ústřel jedné političky z ODS, dalo by se nad tím mávnout rukou, ministryně by se poroučela a na celou komickou výzvu bychom mohli zapomenout. Bohužel jde o projev obecnější tendence, která u nás sice může nabírat jednou spíše východní, podruhé zase západní orientaci, její podstata však zůstává totožná.

 
Projevuje se mimo jiné v tom, že je u nás zcela běžné obviňovat kohokoli, kdo upozorní na to, že situace v Gaze je v důsledku izraelské odvety hrozná, že podporuje Hamás. Jakkoli stupidní tahle zkratka je, bohužel na ní lze narazit zcela běžně. Krom toho, že je podobný myšlenkový zkrat hloupý, je také v posledku nelidský - implikuje, že litovat můžeme pouze oběti na jedné straně plotu, že těm druhým je třeba upírat lidství, protože jejich utrpění je obhajitelné či dokonce žádoucí.

Pokud odhlédneme od morálního vydírání výše zmíněného střihu, nelze než konstatovat, že Hamás chytil Izrael do pasti. Jako každý stát totiž musel na jeho útoky reagovat, vzhledem k povaze asymetrického konfliktu (armáda vs. teroristická organizace připravená vést městskou guerillu) musela tato reakce přinést nespočet civilních obětí, a svět, který stál na straně Izraele po 7. říjnu se stejně nutně tváří v tvář těmto obětem od něj začal odklánět.

Instrumentalizace utrpení vlastních lidí ze strany Hamásu na tomto utrpení nic nemění. Také bych si přál, aby Hamás byl zničen, ale jen hlupák si může představovat, že po tom, co se v Gaze děje, nepovstane záhy Hamás nový. 

O víkendu jsem znovu četl pasáže knižního rozhovor Tony Judta s Timothy Snyderem věnované Izraeli a Palestině. 

To, co tam Judt říká, je naprosto přesně, a měl by si to v dnešních dnech přečíst každý, než začne někoho obviňovat z podpory Hamásu. Bohužel, mám velké pochybnosti o tom, že knihy Tonyho Judta obsáhne intelektuální obzor naší ministryně obrany.

5
Vytisknout
5418

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2023