Zájem Číny o Izrael je čistě její vlastní strategií

30. 10. 2023

čas čtení 2 minuty
V konfliktu mezi Izraelem a Palestinci se čínská vláda chová, jako by usilovala o mír. Ve skutečnosti však chce Peking pouze odvést pozornost od svých autoritářských praktik a antisemitismu doma, píše Glacier Kwangová.

Tváří v tvář eskalující situaci na Blízkém východě Čína prosazuje dvoustátní řešení mezi Izraelem a Palestinci. Může se to zdát jako pozitivní krok směrem k míru a stabilitě v regionu.

Diplomatická rétorika má však temný podtón. Čína využívá antisemitismus, který je doma velmi rozšířený, pro své vlastní geopolitické zájmy, aby rozdmýchala nenávist vůči západním demokraciím.

Antisemitismus v Číně je vážný problém. Nedávné incidenty, jako je srovnávání Izraele s nacistickým Německem na čínských sociálních sítích, ukazují znepokojivý trend. Někteří čínští uživatelé internetu přirovnávají izraelské akce ke zvěrstvům holokaustu a šíří podněcování a zkreslování.

Čínské zpravodajství o izraelsko-palestinském konfliktu vykresluje Izrael jako jediného agresora a ignoruje složitost situace. Historický, náboženský a kulturní rozměr je ignorován a konflikt je redukován na územní spor.

Peking chce pouze odvést pozornost od svých autoritářských praktik

Tím, že Čína směřuje hněv veřejnosti na západní demokracie a vykresluje je jako podporovatele Izraele, odvádí pozornost od svých vlastních autoritářských praktik a porušování lidských práv. Peking musí být vyzván, aby bojoval proti antisemitismu uvnitř svých vlastních hranic. K tomu je nezbytná otevřená společnost, v níž lze vyjadřovat různé názory bez obav z cenzury nebo odvety.

Vměšování Pekingu do izraelsko-palestinského konfliktu je součástí širšího plánu, který využívá antisemitismus k prosazování svých vlastních geopolitických cílů. Čínský zájem o Izrael a Palestince tak není ničím jiným než čistou strategií v její vlastní prospěch.

Celý článek v němčině: ZDE

2
Vytisknout
2491

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2023