Rusko: Dav zaútočil na letiště v Dagestánu a pátrá po Izraelcích

30. 10. 2023

čas čtení 3 minuty
Na pozadí konfliktu v Gaze jsou na ruském severním Kavkaze, kde převažují muslimové, na vzestupu protižidovské útoky. Izrael vyzval ruské úřady, aby chránily Izraelce a Židy.

Násilný dav zaútočil v neděli večer na letiště v Machačkale v Dagestánu na jihu Ruska ve snaze najít izraelské občany poté, co se rozšířila zpráva, že z Izraele přilétá letadlo.

Ruská média uvedla, že lidé v davu vykřikovali antisemitská hesla a pokusili se zaútočit na letadlo z Tel Avivu, které přistálo. Na videu na sociálních sítích je vidět, jak někteří lidé v davu na přistávací ploše mávají palestinskými vlajkami.

Demonstranti prorazili dveře v terminálu, někteří vběhli na ranvej a jiní prorazili bariéry, aby zkontrolovali auta odjíždějící z letiště, podle videí zveřejněných na sociálních sítích.

Na letiště se také nahrnulo mnoho lidí. Letiště bylo dočasně uzavřeno a přilétající letadla byla odkloněna na jiná letiště, uvedl ruský letecký úřad Rosaviacia. Vláda Dagestánu oznámila, že "situace je pod kontrolou, na místě pracují orgány činné v trestním řízení".

Izrael naléhá na Rusko, aby chránilo Izraelce a Židy

Izrael vyzval ruské úřady, aby chránily Izraelce a Židy ve svých jurisdikcích poté, co média informovala o možných odvetných opatřeních ze strany propalestinských demonstrantů v Dagestánu.

V prohlášení jeruzalémského ministerstva zahraničí se uvádí, že izraelský velvyslanec v Moskvě spolupracuje s ruskými úřady. "Stát Izrael považuje za vážné pokusy poškodit izraelské občany a Židy kdekoliv," uvádí se v prohlášení.

"Izrael očekává, že ruské orgány činné v trestním řízení budou chránit všechny izraelské občany a Židy, ať už jsou to kdokoli, a že podniknou rázné kroky proti výtržníkům a proti bezuzdnému podněcování namířenému proti Židům a Izraelcům," uvádí se v prohlášení ministerstva zahraničí.

Antisemitské běsnění na Severním Kavkaze

Úřady v Dagestánu vyzvaly lidi, kteří se účastnili útoku na místní letiště a hledali Izraelce, aby zastavili "nezákonné činy", a požádaly obyvatele, aby "nepodléhali provokacím".

"Všem osobám, které porušily provozní postupy (letištního) zařízení, doporučujeme, aby nepokračovaly v nezákonném jednání a nezasahovaly do práce zaměstnanců letiště," uvedla dagestánská vláda na Telegramu.

Útok na letiště Machačkala nebyl ojedinělým incidentem, ale součástí širšího trendu v převážně muslimském regionu severního Kavkazu.

V sobotu dav rozzlobených lidí obklíčil hotel ve městě Chasavjurt v Dagestánu kvůli fámám, že tam pobývají uprchlíci z Izraele. Podle místních zpráv vstoupilo do hotelu několik desítek mužů, aby údajně zkontrolovali pasy hotelových hostů.

V Nalčiku byly v neděli zapáleny pneumatiky vedle rozestavěného židovského kulturního centra. Budova byla počmárána extremistickými hesly jako "Smrt Židům", uvedli bezpečnostní činitelé Kabardino-Balkarské republiky. V Karačajevsko-čerkeské republice demonstranti požadovali vyhnání místního židovského obyvatelstva.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2325

Diskuse

Obsah vydání | 2. 11. 2023