Vystupte z aut, ne z OSN!

1. 11. 2023

čas čtení 2 minuty
tisková zpráva

K nelibosti pražské koalice SPOLU prošel v úterý magistrálou opět průvod občanů žádajících její humanizaci. Na bezpečnost asi dvou desítek účastníků dohlíželi policisté. Protestující požadují mimo jiné vznik nových přechodů a přejezdů pro cyklisty, odstranění zábran a vytvoření cyklopruhů.


 

Po dvoutýdenní pauze uspořádala skupina Poslední generace opět pochod za humanizaci magistrály. Skupina se již delší dobu věnuje tématu zklidňování pražské dopravy a jaře tohoto roku vedla kampaň za nastavení třicítky jako základní rychlosti v širším centru Prahy. Díky této kontroverzní kampani sestávající z každotýdenních pochodů se porařilo dostat téma udržitelné a bezpečné dopravy v hlavním městě do médií i do veřejné debaty a v současné době probíhá sběr podpisů pod petici.

V posledních měsících Poslední genrace zaměřila pozornost na magistrálu. V apelu na „humanizaci magistrály“ volně navazuje na předchozí iniciativu osmi pražských spolků z roku 2019. Tyto spolky žádaly po pražském magistrátu dokončení dlouhodobých plánů na úpravu dopravní tepny vedoucí samým centrem hlavního města. Součástí úprav má být doplnění chybějících přechodů a přejezdů pro cyklisty, odstranění zábran okolo vozovky nebo například zřízení světelných závor, které by měly regulovat vznik zácp v zastavěných oblastech v centru.

Účastníci dnešního průvodu nesli lampiony a svíčky a připoměli si oběti dopravních nehod. „Na českých silnicích umírá každý rok okolo pěti set lidí i přes to, že se Česká republika přihlásila k tzv. vizi nula a měla se tedy snažit dosáhnout toho, že neumře ani jeden člověk. To se ale nezmění samo. Je potřeba, aby naši političtí reprezentanti začali konečně přijímat funkční opatření vedoucí k ochraně života a zdraví občanů,“ vyjádřil se k dnešnímu protestu jeden z organizátorů Michal Pech.

Příští pochod za humanizaci magistrály by se měl uskutečnit již za dva týdny.

0
Vytisknout
2825

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2023