Jihokorejská armáda zaznamenala známky toho, že Severní Korea dodává Rusku balistické rakety

10. 11. 2023

čas čtení 6 minut
Důkazy o severokorejských dodávkách zbraní do Ruska se poprvé objevily kolem poloviny roku 2022, ale výrazně zesílily těsně před návštěvou severokorejského vůdce Kim Čong-una v Rusku, píše Ji Da-gyum.

Jihokorejská armáda uvedla, že zjistila náznaky, že Severní Korea dodala kromě dělostřeleckých granátů a raket také balistické rakety krátkého doletu, aby podpořila ruskou invazi na Ukrajinu.

Jihokorejská armáda zveřejnila, že Severní Korea je podezřelá z dodávek různých zbraní a vybavení do Ruska tím, že uspořádala brífink za zavřenými dveřmi o obchodu se zbraněmi a vojenské spolupráci mezi Moskvou a Pchjongjangem, což je první takový případ od vypuknutí války na Ukrajině v únoru 2022.

Jižní Korea identifikovala známky severokorejských dodávek balistických raket krátkého doletu do Ruska na základě informací "z různých zdrojů", řekl jeden vysoký vojenský představitel pod podmínkou anonymity, když byl dotázán deníkem The Korea Herald, zda má Soul důkazy o takových transferech.

Zdá se, že Severní Korea stále dodává Rusku balistické rakety krátkého doletu (SRBM), podle tohoto činitele.

"Monitorujeme potenciální přepravu balistických raket krátkého doletu jak vlakem, tak letadlem, protože tento způsob přepravy je považován za proveditelný," poznamenal úředník a dodal: "Situaci bedlivě sledujeme a v současné době zjišťujeme vznikající náznaky."

Úředník vysvětlil, že Severní Korea bude čelit logistickým výzvám při přepravě SRBM loděmi kvůli rozměrům přepravních kontejnerů směřujících do Ruska, které jsou přibližně 6 metrů dlouhé a 2,5 až 2,6 metru široké.

Pro srovnání, SRBM KN-23 může měřit 7,5 metru na délku, podle databáze poskytnuté Centrem pro strategická a mezinárodní studia ve Washingtonu.

Jihokorejská armáda odhaduje, že Severní Korea by se mohla pokusit přepravit do Ruska trojici nově vyvinutých raket SRBM. Mezi tyto rakety patří KN-23, KN-24 a salvový raketomet "supervelkého kalibru" známý jako KN-25, který Jižní Korea kategorizuje jako balistický raketový systém.

Armáda dále uvedla, že se předpokládá, že Severní Korea dodala rakety ráže 122 milimetrů vhodné pro salvové raketomety spolu s dělostřeleckými granáty ráže 152 mm, které jsou vzájemně kompatibilní mezi oběma zeměmi.

"Odhaduje se, že k dnešnímu dni bylo do Ruska odesláno asi 2 000 kontejnerů přes přístav Rajin," sdělil úředník hodnocení Soulu. Předpokládá se, že dodávka byla zahájena v srpnu.

"Za předpokladu, že tyto kontejnery jsou naloženy 122 mm raketami... odhad přesahuje 200 000 nábojů. Pokud jsou tyto kontejnery naloženy granáty ráže 152 mm, odhad přesahuje 1 milion nábojů."

Severní Korea je navíc podezřelá z toho, že Rusku dodávala tankovou munici pro stroje řady T, včetně modelů T-55 a T-62.

Armádní hodnocení také naznačuje, že Severní Korea by mohla potenciálně nabídnout Rusku řadu dalších zbraní, včetně raketometů, polního dělostřelectva, pušek, kulometů, přenosných protiletadlových a protitankových střel.

Důkazy o severokorejských dodávkách zbraní do Ruska se poprvé objevily kolem poloviny roku 2022, ale výrazně zesílily, zejména v srpnu, těsně před zářijovou návštěvou severokorejského vůdce Kim Čong-una v Rusku.

V souladu s tímto vzorcem byly kontejnery pocházející z Ruska od srpna zjištěny nejen v blízkosti severovýchodního severokorejského přístavu Rajin, který je klíčovou námořní bránou spojující Rusko a Severní Koreu, ale také na mnoha místech po celé Severní Koreji.

"Stojí za zmínku, že kontejnery se objevují téměř ve všech regionech Severní Koreje," řekl nejmenovaný činitel a charakterizoval situaci jako "neobvyklou".

"Zaznamenali jsme pozoruhodnou přítomnost kontejnerů v blízkosti severokorejských muničních zařízení, což naznačuje možnost přepravy značného množství munice a souvisejícího materiálu (do Ruska)."

Ruské kontejnery se také primárně nacházejí v oblastech sousedících s železničními tratěmi, které se často používají pro skladování, třídění a nakládku a vykládku železničních vagonů.

Využívání námořních tras pro obchod se zbraněmi mezi Ruskem a Severní Koreou se od října znatelně aktivizovalo.

V období od srpna do září bylo běžné, že vyplula jedna loď týdně.

V říjnu se však frekvence zvýšila a mezi Ruskem a Severní Koreou často pendlovaly tři až čtyři lodě. Loď pravidelně kotví v přístavu Rajin každé tři až čtyři dny.

Nejmenovaný činitel vysvětlil, že v průměru dvě z těchto lodí obvykle vplouvají do severokorejského přístavu týdně.

Armáda se domnívá, že Rusko poskytlo Severní Koreji technické pokyny ohledně třetího vypuštění toho, o čem Severní Korea tvrdí, že je vojenským průzkumným satelitem. Tento start byl původně plánován na říjen.

Severní Korea by podle jihokorejské armády mohla usilovat o pomoc v různých oblastech, jako je ruská podpora vývoje satelitních technologií, transfery a spolupráce souvisejících s jadernými technologiemi, pomoc v oblasti stíhacích letounů nebo jejich komponentů a podpora pro zřízení systémů protivzdušné obrany.

Pchjongjang by také mohl potenciálně požádat o ukořistěné západní zbraně od ruských sil na Ukrajině výměnou za dodávky smrtících zbraní, protože země by mohla mít zájem "získat technické informace obsažené v těchto zbraních", vysvětlil úředník.

Armáda v dokumentu hodnotí, že "se očekává, že Severní Korea upřednostní počáteční podporu ve formě potravin a paliva, aby zajistila stabilitu režimu a zvládla nadcházející zimu".

"Následně budou obě strany diskutovat o transferu vojenských technologií, modernizaci konvenčních vojenských kapacit a organizaci společných cvičení."

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2075

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2023