Ruská konvenční válka proti Ukrajině činí zpravodajskou válku proti Západu ještě nebezpečnější

10. 11. 2023

čas čtení 1 minuta
Předtím, než Vladimir Putin v únoru 2022 zahájil rozšířenou kinetickou válku proti Ukrajině, většina západních analytiků tvrdila, že jeho režim je "postmodernistický" a odhodlaný "vykonávat moc méně prostřednictvím přímého nátlaku a spíše prostřednictvím propagandy a zákulisních politických technologií," říká Mart Kuldepp.

Ale od té doby se obojí změnilo; události zdiskreditovaly tuto představu a snížily pozornost, které se dostává faktu, že Rusko používá prostředky hybridní války po celém světě.

Rusko pokračuje ve své agresi proti ostatním sousedním zemím, a Západu obecně. Ve skutečnosti je nyní ještě nebezpečnější než dříve, protože vyhlídky Ukrajiny na úspěch jsou přímo spojeny s podporou, které se jí dostává od partnerů, a to je něco, v co Rusko doufá svými hybridními opatřeními rozložit.

Tyto ruské kroky tak pokračují. Zasluhují si pozornost a je třeba na ně reagovat v "odvážných" válkách. Pokud Západ neukazuje, že je připraven na ně reagovat, bude mít potíže. A země jako Estonsko, které jsou v první linii, musí zajistit, aby společně se spojenci měly v této hře poslední slovo.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

3
Vytisknout
2584

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2023