"Cancel culture" - levice nebo pravice: pokrytectví dělej to, co říkám, ne to, co dělám

24. 1. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 8 minut
 
Jedním z bodů, které krajně pravicoví populisté a jejich stoupenci nejčastěji používají proti současnému levicovému identitářství, které je odtržené od skutečných potíží společnosti, je to, že levičáci podporují kulturu "rušení" neboli cancel culture, kdy jsou lidé náhle téměř lynčováni za to, že vyjádřili určité názory nebo udělali určité věci, třeba i v dávné minulosti, které neodpovídají nové hyperkorektní morálce. Ze strany pravice se však jedná o čiré pokrytectví a o demagogii, protože ta je v tzv. cancel culture ještě aktivnější.


Zatímco hlavně mladší členové dnešní levice, kteří se zaměřují spíše na identitářství než na ekonomické a sociální problémy, jež bývaly jejich platformou, zaměřenou na potřeby nejchudších a pracujících obecně, hlídají chování a slova, která považují za nepřijatelné, lidé z (americké) krajní pravice zakazují knihy, zájmena, nekřesťanské náboženské chování nebo dokonce zakazují vysokoškolským studentům vyjadřovat podporu Palestincům.

Ano, zatímco populisté a jejich příznivci používají falešný narativ, že levice omezuje svobody, protože radikálnější aktivisté trvají na správném slovníku, který se prý má používat, nebo na cenzuře lidí, kteří vyjadřují anticivilizační nebo antidemokratické myšlenky, oni sami tuto kulturu rušení uplatňují mnohem aktivněji a účinněji.

Zatímco radikálnější levice a zejména generace Z "zruší" člověka tím, že ho odepíše ze sociálních sítí nebo požaduje jeho odstoupení, pravicoví populisté používají zákony, aby všechny donutili řídit se jejich světonázorem. Ve Spojených státech pravicoví guvernéři, jako je Ron DeSantis z Floridy a několik dalších, prosazovali zákazy knih! V polovině 21. století! Nemluvíme o půl tuctu knih s erotickým nebo ideologickým obsahem, ale o tisících - tisících! - knihách, které zahrnují i díla Shakespearova nebo klasiky americké literatury, jako je Moby Dick, Bílá velryba!

Jak může dnešní zběsilá pravice tvrdit, že levice omezuje svobodu projevu a podporuje cenzuru zastaralého chování (sexistického, homofobního, rasistického, xenofobního), a zároveň odstraňovat ze školních knihoven knihy, které se zmiňují o otroctví? 

S jakým nedostatkem zrcadla obviňují pravičáci "librální" neboli tzv. "woke" levici (výraz, který ve Spojených státech a dalších zemích znamená něco podobného, čemu Češi říkají havlismus nebo kultura pražské kavárny), že špiní obraz lidí, kteří říkají sexistické nebo homofobní, rasistické či xenofobní věci, a zároveň volají po hlavách studentů z Harvardu za to, že uplatňují své právo na svobodu názoru ve prospěch Palestinců? 

Kde je logika v tom  obviňovat levici, že požaduje cenzuru profilů na sociálních sítích, které šíří antidemokratické a fašistické myšlenky, pokud zároveň pravice cche zakázat  učitelům a studentům, aby se sami rozhodovali, jaká zájmena budou používat při oslovování transgenderových osob? Několik amerických států jednoduše zakázalo učitelům a studentům používat tzv. neutrální jazyk, i kdyby chtěli. Co může být více protipravicové než omezování individuálního práva každého na osobní volbu?

Jak může být pravicové zakazovat muslimkám nosit jejich tradiční oděv? Opravdová pravice se hlásí k tomu, že usiluje o stát, který zasahuje do individuálních životů lidí jen v případech krajní nutnosti. (V Brazílii by byli zatčeni Češi, kdyby praktikovali ten nudismus, který je tak běžný na jejich říčních plážích a veřejných koupalištích). 

Být pravicový by mělo znamenat být zastáncem fiskálního konzervatismu (snaha utrácet méně, než se vybere, vybírat málo daní, neregulovat ekonomické vztahy) a svobody jednotlivce. Zakazovat dospělým lidem užívat látky nebo produkty, které jim přinášejí potěšení (konopí, drogy obecně), není vůbec pravicové, protože to nerespektuje toto právo na svobodu dospělých lidí dělat si, co chtějí, pokud to nemá vliv na ostatní lidi (zákaz určitých činností, jako je řízení automobilů pod vlivem látek, ano, ale ne úplný a všeobecný zákaz konzumace a komercionalizace těchto látek). 

Vůbec pravicové není ani zasahování do milostných a sexuálních vztahů dospělých lidí. Zákaz kodifikace svazků mezi dospělými je v rozporu s právem jednotlivce na osobní svobodu chování a projevu. Zakazovat, aby tito dospělí byli dětmi vnímáni nebo prezentováni jako normální součást společnosti, je také zcela proti skutečným pravicovým zásadám. Zákaz rodičům rozhodovat o tom, zda jejich děti mohou nebo mají podstoupit léčbu indikovanou a odsouhlasenou lékaři, je zcela protichůdný tomu, co znamená být skutečně pravicový. Chtít, aby autokratičtí vůdci rozhodovali o životech druhých, není pravicové. 

Současná pravice by se tedy měla přejmenovat. Stejně jako levice. Tato dualita skončila v minulém století. To, co máme dnes, je monarchistické hnutí (voliči populistů, jako jsou Trump a Orbán, chtějí, aby jejich vůdci vládli jako despotové), antidemokratické, xenofobní, sexistické a homofobní (zejména transfobní), na jedné straně převlečené za pravici, a na druhé straně je falešná levice, která se ve skutečnosti stala identitárním fašistickým hnutím, jež bez šance na obranu likviduje každého, kdo se odchyluje od jejího zaměření na znevýhodněné menšiny. 

Obě strany zapomněly na reálný svět, na každodenní potřeby jednotlivců, a zaměřily se na vzájemnou diskriminaci chování. Už se nebavíme o tom, jak zlepšit ekonomiku, zdravotnictví, vzdělání nebo bezpečnost, ale pouze o tom, jaké chování by mělo být obyvatelstvu dovoleno. Jaký druh člověka je platný. Který morální kodex je jediný, který má být akceptován. 

Jsme svědky rozkladu dvou extrémních proudů. Lidé ze středu jsou uprostřed tohoto kruhu a trpí důsledky utopického radikalismu obou stran.

Pokud se historie opakuje, pak již opouštíme obdobu 30. let 20. století a vstupujeme do 40. let - takže do války. Co bude následovat?

Problém je v tom, že ultrakonzervatismus, který v té době po celé planetě zastávali Hitler, Mussolini, Franco a jim podobní (dokonce i Franklin D. Roosevelt, protože ten vládl autokraticky a populisticky a donekonečna se nechával znovu volit, a to doslova až do své smrti) - který byl reakcí na libertariánství poválečných dvacátých minulého století, zvítězil, i když nacisté a fašisté válku prohráli. Místo svobody ženského chování, oblékání a sexuálního jednání, která přišla do módy po skončení první světové války, jsme totiž po druhé světové válce byli svědky návratu k tradičním ženským rolím a vzniku rigidního a ortodoxního kodexu společenského chování, jehož příkladem byla americká kultura života na předměstí v 50. letech.

Teprve v šedesátých letech se znovu objevila rebelie a svoboda. Je tedy docela dobře možné, že v tomto souboji mezi zlem bez empatie a extrémem s přehnanou empatií může zvítězit první skupina, jak se zdá naznačovat pravděpodobné a blížící se znovuzvolení Donalda Trumpa, stejně jako oživení ANO Andreje Babiše, vítězství Javiera Milei v Argentině a zběsilí pravicoví vůdci dokonce i ve skandinávských zemích, které bývaly baštou kultivované levice. 

Lze se domnívat, že svět se ještě více obrátí vzhůru nohama a dočkáme se konce sociálních jistot, drastického omezení státní pomoci méně majetným a omezení svobody chování pro neheterosexuály. 

Budeme muset počkat další desetiletí, než destruktivní účinky akcí krajní pravice prokáží demontáž civilizované společenské továrny, aby reakce nových generací mohla znovu vzbudit důvěru, že demokracie je nejdokonalejší nedokonalý systém, jaký existuje, a že autokratické alternativy, které nabízejí zkratky k řešení neřešitelných problémů, jsou podvody jako zázračné toniky z amerického Starého západu.




2
Vytisknout
2264

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2024