USA se připravují na otevřenou válku proti Húsíům

25. 1. 2024

čas čtení 2 minuty

Američtí představitelé sdělili deníku Washington Post, že Bidenova vláda plánuje "trvalou vojenskou kampaň" proti Húsíům v Jemenu, i když více než týden téměř každodenního bombardování nijak Húsie neodradil a situaci pouze dramaticky vyostřil.

Úředníci nedokázali stanovit žádný časový rámec, jak dlouho bude konflikt trvat, pouze uvedli, že neočekávají, že by se protáhl na "roky", jako tomu bylo v případě amerických válek v Iráku, Sýrii a Afghánistánu. Ve zprávě se uvádí, že úředníci připouštějí, že nemohou určit "datum ukončení bojů ani poskytnout odhad, kdy bude vojenská kapacita Jemenců dostatečně snížena", píše David DeCamp.

Někteří američtí představitelé se obávají, že plány na časově neomezený konflikt proti Húsíům naruší křehké příměří mezi válčícími frakcemi v Jemenu, jehož součástí je koalice pod vedením Saúdské Arábie a SAE, kterou podporují USA. Rijád dosud vyzýval ke zdrženlivosti a distancoval se od amerických operací proti Húsíům.

Válka proti Húsíům vedená Saúdskou Arábií a podporovaná USA zabila podle OSN v letech 2015-2022 nejméně 377 000 lidí. Více než polovina z nich zemřela na nemoci a hladomor způsobený brutální bombardovací kampaní a blokádou. Většina Jemenců je kvůli válce stále odkázána na pomoc a nové operace USA distribuci pomoci narušily.

Húsíové přímou válku s USA uvítali s tím, že je jen posílí. "Chválíme boha za toto velké požehnání a velkou čest - za to, že se můžeme dostat do přímé konfrontace s Izraelem a Amerikou," uvedl vůdce Húsíů Abdul-Malik al-Húsí.

Představitelé Húsiů dali jasně najevo, že přestanou útočit na obchodní lodní dopravu spojenou s Izraelem pouze v případě, že skončí útok na Gazu. Prezident Biden se místo tlaku na Izrael, aby ukončil masakr v Gaze, rozhodl pro eskalaci a nyní se Húsíové zaměřují na americkou obchodní lodní dopravu. Několik amerických obchodních plavidel již bylo zasaženo raketami.

Prezident Biden uznal, že jeho údery proti Húsíům jsou neúčinné, ale přislíbil, že budou pokračovat. Na otázku reportéra, zda útoky fungují, Biden odpověděl: "No, když říkáte 'fungují' - zastavují Húsíje? Ne. Budou pokračovat? Ano."

Od zahájení úderů 12. ledna USA bombardovaly Jemen sedmkrát. Agentura Bloomberg v pátek uvedla, že USA a Spojené království zkoumají způsoby, jak kampaň proti Húsíům zintenzivnit, což signalizuje, že údery budou ještě intenzivnější.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0
Vytisknout
2411

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2024