Výzkum: Hladiny glukózy u lidí bez diabetu mohou kolísat více, než se myslelo

19. 4. 2024

čas čtení 2 minuty
Lékařský výzkumník z univerzity v Tel Avivu ve spolupráci se skupinou počítačových vědců z Weizmannova institutu věd v Izraeli zjistil, že hladiny glukózy nalačno u lidí bez diabetu se liší více, než se dříve myslelo. Ve studii publikované v časopise Nature Medicine skupina zkoumala hladiny glukózy nalačno u tisíců dobrovolníků bez diabetu, kteří nosili zařízení pro kontinuální monitorování glukózy.

V současné době je u lidí diagnostikována cukrovka nebo prediabetes prostřednictvím laboratorních vyšetření – pacienti dají krev, která se zpracovává dvěma způsoby: Testováním krve na hladinu glykovaného hemoglobinu a na zvýšené hladiny glukózy nalačno (FG) v plazmě. Zatímco druhý test lze provést snadněji pomocí testovacích proužků a přenosného testovacího zařízení, používá se také častěji při posuzování toho, zda pacient potřebuje léky ke stabilizaci hladiny glukózy v krvi.

Jak však vědci poznamenávají, taková diagnostika se provádí s použitím velmi malého počtu vzorků krve, což může lékařům poskytnout neúplný obraz o skutečných hladinách FG u pacientů. To by mohlo vést k chybným diagnózám u pacientů. Aby výzkumný tým zjistil, zda tomu tak může být, najal 8 315 dobrovolníků z řad nediabetiků, kteří nosili zařízení pro kontinuální monitorování glukózy (CGM).

CGM je adhezivní náplast aplikovaná na kůži, která bezdrátově odesílá signály do chytrého telefonu. Účastníci se postili minimálně osm hodin před srovnávacím oknem od 6:00 do 9:00 každý den studie.

Studie zahrnovala 59 569 těchto ranních oken a vědci zjistili, že průměrná hladina byla 96,2 ± 12,87 mg dl−1 a že skupina měla směrodatnou odchylku 7,52 ± 4,31 mg dl−1. Zjistili také značnou variabilitu v hladinách FG u stejných lidí, což naznačuje, že spoléhání se pouze na jeden nebo dva krevní testy poskytuje neúplné výsledky, což znamená, že použití zařízení CGM k diagnostice diabetu typu II může poskytnout lepší výsledky.

Výzkumný tým také poznamenal, že se zdá, že délka půstu má malou korelaci s hladinami FG nebo asociacemi s jinými klinickými opatřeními, což naznačuje možnost, že hladiny FG mohou být ovlivněny jinými, dosud neznámými tělesnými procesy.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1313

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2024