Izrael provedl nálety na Írán, sdělují američtí představitelé

19. 4. 2024

čas čtení 3 minuty

Íránské státní sdělovací prostředky uvádějí, že při pátečním útoku nad provincií Isfahán byly sestřeleny bezpilotní letouny a že tamní jaderné zařízení je "zcela bezpečné".


Američtí představitelé potvrdili, že Izrael provedl nálety na Írán, na obloze nad městy Isfahán a Tabríz byly zaznamenány výbuchy, zatímco íránská vláda se snažila rozsah útoku bagatelizovat.

Úředníci ve Washingtonu uvedli, že izraelské síly provádějí vojenské operace proti Íránu, ale nepopsali charakter ani rozsah těchto operací. Íránské státní sdělovací prostředky uvedly, že nad provincií Isfahán byly v ranních hodinách sestřeleny bezpilotní letouny, a ukázaly živé záběry ranního provozu ve městě Isfahán po východu slunce, aby ukázaly, že situace je klidná.

 
Izraelský zpravodajský kanál N12 informoval, že Izrael zasáhl také cíle v Iráku a Sýrii a v obou těchto zemích byly hlášeny výbuchy.

Vnitřní íránské lety byly zrušeny, cestující na teheránském letišti Imáma Chomejního byli vyzváni, aby opustili budovu, a detonace byly hlášeny také na obloze nad Tabrízem.

Íránská státní média se v pátek ráno snažila Íránce uklidnit, že zemi nehrozí žádné velké nebezpečí. Islámské revoluční gardy (IRGC) naznačily, že se na vzdušných náletech podílely miniaturní bezpilotní letouny. Reportér tiskové agentury Tasnim, která je úzce spjata s IRGC, odvysílal za úsvitu video, na němž ukazoval čas na svých hodinkách a tvrdil, že se nachází před jaderným zařízením v provincii Isfahán, které je "zcela bezpečné".

Siavosh Mihandoust, vysoký velitel íránské armády, podle státní televize uvedl, že v Isfahánu nedošlo k žádným škodám.

Představitelé Bidenovy administrativy uvedli, že Izrael již dříve ve čtvrtek varoval Washington, že v příštích 24 až 48 hodinách dojde k úderu; toto varování zaznělo na virtuálním zasedání americko-izraelské strategické poradní skupiny, kterého se zúčastnil americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan a jeho izraelský protějšek Cachi Hanegbi, jakož i izraelský ministr pro strategické záležitosti Ron Dermer. Podle CNN Izraelci ujistili Američany, že íránská jaderná zařízení nebudou cílem útoku.

Izraelský úder je odvetou za íránský letecký útok zahrnující přibližně 300 raket a bezpilotních letounů v neděli ráno, který byl zase odvetou za bombardování íránské konzulární budovy v Damašku 1. dubna. Po íránském útoku Biden vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby nereagoval  vojensky, ale aby "přijal vítězství", že sestřelil téměř všechnu přilétající íránskou munici. Úder v pátek ráno, ať už byl jeho rozsah jakýkoli, byl ze strany Netanjahua aktem vzdoru vůči americkému vlivu.

Prioritou USA je zabránit tomu, aby se sedmiměsíční konflikt v Gaze rozšířil do širokého regionálního konfliktu, a daly Izraeli jasně najevo, že mu sice pomohly bránit se proti íránskému útoku, ale nebudou se podílet na žádné formě vojenského protiúderu. Američtí představitelé trvali na tom, že se na izraelských nočních akcích nijak nepodíleli.

Před pátečním úderem íránský ministr zahraničí Hosejn Amir-Abdollahian ve čtvrtek pro CNN uvedl, že pokud Izrael znovu zaútočí, Írán odpoví rázně.

"Pokud se izraelský režim opět dopustí velké chyby, naše odpověď bude rozhodná, definitivní a bude ho to mrzet," řekl Amir-Abdollahian. Nedělní letecký útok na Izrael označil za "naši minimální odpověď", ale pokud by došlo k dalšímu izraelskému útoku, Írán by odpověděl "na maximální úrovni".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1470

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2024