Poučení z izraelské protiraketové obrany

19. 4. 2024

čas čtení 4 minuty
Výkon izraelské protivzdušné obrany v kombinaci s pomocí amerických stíhaček a antiraket zachránil o víkendu nespočet životů. Írán, Rusko a další protivníci se však z každého střetnutí učí a hledají slabiny, kterých by mohli využít. USA musejí udělat více, aby odradily a ochránily Američany před budoucími útoky.

Není malou ironií, že prezident Biden oslavuje úspěch protiraketové a dronové obrany nad Izraelem. V 80. letech 20. století nebylo odhodlanějšího nepřítele protiraketové obrany než senátora Joea Bidena. Demokraté po desetiletí odolávali nebo nedostatečně financovali protiraketovou obranu na základě toho, že je příliš drahá a příliš snadno porazitelná novými technologiemi.

(Což je ovšem obojí pravda. Na obranu Izraele bylo o minulém víkendu vynaloženo přinejmenším 10x více peněz než na samotný íránský útok. A skutečně moderní technologie jako pseudobalistické a hypersonické rakety nebo nasazení klamných cílů přitom během útoku vůbec nebyly použity. Z dlouhodobého hlediska se nelze bránit tak, že ekonomicky zbankrotujete - pozn. KD.)

Progresivisté se staví proti obraně, protože si myslí, že zranitelnost nějakým způsobem snižuje pravděpodobnost války. Pokud jde o jaderné zbraně, Unie znepokojených vědců a další dávají přednost doktríně vzájemně zaručeného zničení před schopností sestřelit nepřátelské mezikontinentální balistické rakety.

Izraelská obrana dokázala, jak mylný je tento názor, a ukázala svou praktickou a strategickou hodnotu. Pokud by více než 300 bezpilotních letounů a balistických střel a střel s plochou dráhou letu dosáhlo svých cílů, pan Biden by nemohl říci, jak řekl premiérovi Benjaminu Netanjahuovi v sobotu večer, "vezměte vítězství". Masové ztráty na životech by téměř zaručily rozsáhlou vojenskou eskalaci.

Víkendový úspěch protivzdušné obrany je poctou izraelské strategii a desetiletím investic do obranných technologií. Rozhodující byla také americká pomoc – příklad toho, jak se alianční spolupráce vyplácí v obou směrech. USA pomohly financovat izraelský obranný systém Iron Dome, který se vyvinul v koprodukční dohodu, která také pokrývá mezery v americké protiraketové obraně. Víkendová výměna ukazuje, že izraelská obranná kapacita je mnohem lepší než íránská – alespoň prozatím.

Nepřátelé však nikdy nestojí na místě a protivníci Západu přizpůsobují své metody a technologie, aby porazili protivzdušnou obranu. Jednou z hrozeb je drtivá obrana s pouhými čísly. Izrael se proti sobotnímu velkému útoku postavil dobře, ale měl americkou a další pomoc. Není jasné, zda by Izrael mohl dosáhnout podobného úspěchu, kdyby Hizballáh vypustil svůj raketový arzenál z Libanonu a Sýrie, zatímco Írán by útočil ze západu a Húsiové z Jemenu.

Je zde také otázka asymetrických nákladů. Drony jsou levné na výrobu a snadno se přepravují, ale jejich sestřelení může být drahé. Mohou také přicházet v rojích. To je důvod, proč se střední mocnost jako Írán specializuje na výrobu dronů. Írán je klíčovým dodavatelem dronů pro Rusko, které je nasazuje se smrtícím účinkem na Ukrajině. Roje bezpilotních letounů Ázerbájdžánu loni změnily jeho válku s Arménií.

Kyjev vybudoval vlastní linku na výrobu dronů a nakoupil turecké drony. Západ však bude muset inovovat, aby čelil problému sestřelování bezpilotních letounů antiraketami, které jsou stokrát dražší. Americká armáda experimentuje se slibnými technologiemi, jako jsou vysoce výkonné mikrovlnné zbraně.

Íránský útok také upozorňuje, nebo by alespoň měl, na nedostatek americké výroby antiraket. Americké zásoby jsou malé a Bidenova administrativa musela požádat Japonsko, aby převedlo některé ze svých Patriotů, aby si USA mohly udržet dostatek pro svou obranu.

Senátní návrh zákona o pomoci Ukrajině, Izraeli a Tichomoří zahrnuje peníze na zvýšení výroby nejpokročilejšího protiraketového prostředku Patriot ze současných 550 na 650 kusů ročně. Ale jen 650? USA by mohly vyčerpat roční produkci za pouhé týdny intenzivních bojů a toto číslo je nedostatečné pro rostoucí raketové hrozby po celém světě.

Americká armáda potřebuje rychle nasadit nové technologie a zároveň se přiblížit válečné základně, aby mohla vyrábět více současné munice, včetně standardní rakety, která se stará o protivzdušnou obranu torpédoborců amerického námořnictva. To znamená, že americké obranné rozpočty se budou muset zvýšit. Události sobotní noci jsou lekcí toho, proč USA nikdy nechtějí mít nedostatek munice na svou obranu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1220

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2024