Polsko zatklo muže kvůli podezření, že Rusko plánuje zabít Zelenského

19. 4. 2024

čas čtení 2 minuty
Muž podezřelý z napomáhání spiknutí ruských zpravodajských služeb s cílem zavraždit ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského byl zatčen v Polsku, uvedli ve čtvrtek polští a ukrajinští prokurátoři.

Polský státní příslušník, uváděný pouze jako Pawel K., je podezřelý z toho, že poskytoval informace ruské vojenské rozvědce a "pomáhal ruským speciálním jednotkám plánovat možný pokus o atentát" na Zelenského, uvádí se v prohlášení polských prokurátorů.

Uvedli, že podezřelý prohlásil, že je "připraven jednat jménem vojenských zpravodajských služeb Ruské federace a navázal kontakt s ruskými občany, kteří se přímo podílejí na válce na Ukrajině".

Ukrajinští prokurátoři informovali Polsko o aktivitách, které jim umožnily shromáždit "zásadní důkazy" proti podezřelému, dodalo prohlášení.

Ukrajinský hlavní prokurátor Andrij Kostin uvedl, že podezřelý byl pověřen "shromažďováním a předáváním informací o bezpečnosti na letišti Rzeszow-Jasionka" na jihovýchodě Polska agresorskému státu.

Zelenskyj letištěm často projíždí při svých zahraničních cestách. Využívají ho také zahraniční představitelé a humanitární konvoje směřující na Ukrajinu.

Podezřelý je ve vazbě a čeká na soudní řízení, uvedli prokurátoři obou zemí.

"Tento případ podtrhuje přetrvávající hrozbu, kterou Rusko představuje nejen pro Ukrajinu a Ukrajince, ale pro celý svobodný svět," napsal Kostin na bývalém Twitteru X.

"Zločinný režim Kremlu... organizuje a provádí sabotážní operace na území jiných suverénních států," dodal.

Polský ministr zahraničí Radosław Sikorski ocenil práci tajných služeb a prokurátorů své země při operaci a spolupráci se sousední Ukrajinou.

Varšava je od ruské invaze v únoru 2022 jedním z nejvěrnějších podporovatelů Kyjeva, i když vztahy se v poslední době zhoršily kvůli sporu o dovoz zemědělských produktů.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1162

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2024