Lepší dostupnost čisté vody: Nový membránový filtr zvyšuje rychlost a hospodárnost odsolování

28. 2. 2025

čas čtení 1 minuta
Tenké polyamidové nebo plastové membrány fungují jako filtry, které mění slanou vodu na sladkou pitnou vodu. Membrány blokující sůl se široce používají k přeměně jak mírně slané vody (brakické vody), tak mořské vody na sladkou vodu.

Devin Shaffer, odborný asistent stavebního a environmentálního inženýrství na University of Houston, vyvinul průlomovou membránu, která umožňuje vodě protékat až osmkrát rychleji a zároveň zadržuje sůl, díky čemuž je odsolování účinnější a dostupnější než kdykoli předtím.

Shafferova práce, publikovaná v ACS Applied Materials & Interfaces, se zabývá kompromisem mezi tím, kolik vody může projít (propustnost) a jak dobře membrána blokuje sůl a další nečistoty (selektivita). Pokud membrána propustí více vody, může také umožnit průchod většího množství soli, což snižuje účinnost. Pokud blokuje více soli, může zpomalit tok vody, což činí proces méně efektivním a dražším v systémech, jako je reverzní osmóza a nanofiltrace.

"Vyvinuli jsme nový typ ultratenké polyamidové membrány s jedinečnou, zkroucenou strukturou, která vytváří více otevřených prostorů nebo větší volný objem uvnitř materiálu," uvádí Shaffer.

"Tyto nové ultratenké zkroucené membrány porušují kompromis tím, že propouštějí vodu mnohem rychleji, aniž by bylo obětováno zachycování soli, díky čemuž jsou odsolovací systémy účinnější a nákladově efektivnější," řekl.

V konečném důsledku by se díky tomuto novému vývoji mohlo odsolování stát ještě rychlejším a energeticky účinnějším, snížit náklady a učinit čistou vodu dostupnější.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1842

Diskuse

Obsah vydání | 28. 2. 2025