Moskva v Den vítězství předvedla jaderné svaly

9. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Asi 20 000 vojáků a nejpokročilejší ruské strategické rakety Topol-M byli k vidění na Rudém náměstí během letošní přehlídky ke Dni vítězství ve II. světové válce. Nadšení však poněkud oslabily pochybnosti o tom, zda je vůbec rozumné pořádat takovouto nákladnou ukázku síly, a zprávami, že islamisté údajně plánovali narušit oslavy teroristickými útoky.

Patnáctisetčlenný orchestr vyhrával pochody a prezident s premiérem přihlíželi přehlídce z pódia před Leninovým mauzoleem. Putin na hodinové akci veřejně nehovořil a Medveděv strávil pouze několik minut potřásáním rukama příslušníků elitních jednotek.

Kreml obnovil sovětskou tradici každoročních vojenských přehlídek v roce 2008 v době, kdy se Rusku ekonomicky dařilo a zdálo se, že země obnovuje svou globální prestiž. V následujících krizových letech přehlídky pokračovaly, nicméně vznikly pochynosti, zda takto vynaložené prostředky skutečně stojí za to. Medveděv v předvečer letošních oslav pochybnosti odmítl, když obligátně vypil stakan vodky a snědl prosté pohankové jídlo se skupinou veteránů.

"Přehlídky mají v naší zemi mimořádnou vzdělávací roli," prohlásil prezident.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11275

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2011