Britský premiér zaútočil na anglikánského arcibiskupa

10. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Arcibiskup "má právo na své názory", avšak premiér Cameron "hluboce nesouhlasí" s jeho názory na státní zadluženost, sociální zabezpečení a školství.

Britský premiér David Cameron odmítl tvrzení arcibiskupa z Canterbury, že jeho koaliční vláda "vnucuje zemi radikální politiku, pro kterou nikdo nehlasoval". Premiér uvedl, že má arcibiskup právo na své názory, ale že "hluboce nesouhlasí" s mnoha z nich.

Konzervativní i liberálnědemokratičtí ministří vyjádřili překvapení, jak ostré a rozsáhlé kritice podrobil arcibiskup z Canterbury jejich vládní politiku.

Arcibiskup Rowan Williams napsal v redakčním komentáři v týdeníku New Statesman: "S pozoruhodnou rychlostí je nám vnucována radikální, dlouhodobá politika, pro kterou nikdo nehlasoval. V nejmenším případě existuje pochopitelné znepokojení ohledně toho, co v takovém kontextu znamená demokracie."

Williams kritizoval vládu, že svaluje nynější potíže Británie na předchozí labouristickou vládu, a dodal, že je Británie "šokována a rozčílena" vládními plány na reformu zdravotnictví a školství.

Arcibiskup kritizoval i opoziční labouristy, že od své porážky ve volbách nepřišli s žádnými novými myšlenkami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7394

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2011