Stahování amerických vojáků z Afghánistánu je hrubě nedostačující

24. 6. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Ve středu 22. června přednesl americký prezident projev o postupném stahování amerických vojsk z Afghánistánu. Blíží se prezidentské volby a Obamova vláda čelí na domácí půdě nevídané nevoli vůči nejdelší válce v dějinách Spojených států -- zejména ze strany voličů i zástupců Demokratické strany. Washington má nyní v Afghánistánu 100 000 vojáků a 100 000 kontraktorů (NATO zde má dalších 50 000 vojáků, kterých se stahování prozatím netýká - pozn. aut.). Prezident Obama oznámil, že letos bude z této asijské země odveleno 10 000 vojáků a dalších 23 000 bude staženo do léta roku 2012. Člověk nemusí zrovna excelovat v matematice, aby si mohl spočíst, že se nejedná o signifikantní snížení amerických vojenských sil v Afghánistánu.

Stahování amerických vojsk z Afghánistánu má mít tyto fáze: 5 000 vojáků se začne vracet domů počínaje červencem, dalších 5 000 mužů bude staženo do konce tohoto roku a zbývajících 23 000 do léta příštího roku. Jinými slovy -- v průběhu následujících 14 měsíců z této válkou zmítané země odejde z celkového počtu 200 000 Američanů pouze 33 000 příslušníků vojenského personálu. To je skutečně málo, vezmeme-li do úvahy, že Barack Obama do Afghánistánu brzy poté co nastoupil do úřadu poslal 21 000 vojáků a dalších 33 000 tam bylo převeleno v průběhu roku 2010.

Obecně však ohlášené snižování stavu amerických jednotek znamená, že do prezidentských voleb v roce 2012 opustí Afghánistán pouhých 10% z jejich celkového počtu. To lze stěží považovat za výraznou redukci americké vojenské přítomnosti v této strategicky význačné zemi.

Otázka financování tohoto nákladného a zjevně dysfunkčního válečného dobrodružství je velice palčivá, kupříkladu v očích amerického daňového poplatníka. Do dnešního dne stála válka v Afghánistánu americké daňové poplatníky 426 miliard dolarů. Prezident se ve své řeči ale vůbec nezmínil o tom, že by v tomto roce měla být snížena částka ve výši 118 miliard dolarů určená na válku.

Obama v projevu jasně reflektoval skutečnost, že by "Afghánistán" mohl vážně poškodit jeho šance obhájit prezidentský úřad v příštím roce. Navíc když usmrcení Usámy bin Ládina a skutečnost, že se členové al-Kajdy podle některých vysoce postavených představitelů americké vlády a armády na afghánské půdě objevují v titěrných počtech ukazuje, že je tato válka naprosto zbytečná.

Prezident také vágně hovořil o nutnosti výcviku afghánských vojenských a policejních sil, ačkoliv je velice pochybné, že by tyto jednotky byly v roce 2014, kdy mají Spojené státy úplně opustit zemi, schopny převzít kontrolu a moc nad svou zemí. Obama se dále vůbec nezmínil o stahování amerických kontraktorů, i když se dá očekávat, že jejich stávající počet bude rovněž redukován. Nicméně americký prezident se nedomnívá, že je tento konflikt totální fiaskem; jakoby chtěl na svých bedrech zabránit pádu laviny. Nelze tedy počítat s výrazným poklesem úmrtí obyčejných Afghánců, neboť okupant a agresor zde i nadále zůstane v hojném počtu.

0
Vytisknout
7424

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2011