BRITÁNIE:

Mezi ministrem školství a odbory došlo k zuřivé přestřelce

27. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Mezi anglickým ministrem školství Michaelem Govem a učitelskými odbory došlo v předvečer masové stávky, která se bude konat ve čtvrtek 30. června, k zuřivé slovní přestřelce, která připomíná konflikty mezi britskými odbory a premiérkou Thatcherovou z osmdesátých let.

Učitelské odbory reagovaly hněvivě poté, co je ministr školství obvinil, že riskují profesionální pověst svých členů "extremistickou" stávkou, a doporučil, aby stávku rozbili dobrovolníci z řad rodičů.

Očekává se, že ve čtvrtek 30. července budou uzavřeny tisíce škol, univerzit, přístavů, soudů a zprostředkovatelen práce. Odbory protestují proti pokusům vlády rozmělnit starobní důchody.

Mary Bousted, šéfka normálně umírněné Asociace učitelů a odborných asistentů odmítla Goveovo obvinění z extremismu jako nekompetentní zásah, který jen přilévá oleje do ohně. "Goveovy výroky jsou je dalším důkazem nekompetentnosti a neohrabanosti této vlády."

Dodala: "Poslední, co členové našeho odborového svazu chtějí dělat, je stávkovat. Stávkujeme poprvé za posledních 127 let. Očekáváme, že vláda s námi bude vyjednávat v dobré víře."

V Británii roste napětí, protože vláda pohrozila, že pokud bude čtvrteční stávka opravdu účinná, změní zákon o stávce i o státním financování odborů.

Boustová uvedla, že její odborový svaz by v takovém případě žaloval britskou vládu u Evropského soudu pro lidská práva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7625

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2011