Izrael je obviňován, že zastrašuje novináře

27. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Foreign Press Association, Asociace zahraničních zpravodajů v Izraeli, obvinila izraelskou vládu, že používá "hrozeb a zastrašování" ve snaze zamezit tomu, aby média informovala o flotile deseti lodí, která má tento týden vyplout do Gazy. Izraelská vláda chce potrestat novináře desetiletým zákazem cestování do Izraele.

Lodě vyplují na protest proti izraelským omezením v Gaze a na připomínku loňské flotily, kterou zastavilo izraelské námořnictvo a usmrtilo devět tureckých účastníků.

Izrael omezuje od r. 2007, kdy tam převzala moc organizace Hamaz, přísun zboží do Gazy a pohyb lidí z Gazy.

Plavby se bude účastnit i 87-letá Hedy Epsteinová, která přežila nacistický koncentrační tábor.

Izrael vyvinul diplomatickou ofenzívu ve snaze zabránit vyplutí flotily. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová se vyjádřila, že je flotila "kontraproduktivní" a pracovníci amerického konzulátu v Athénách, odkud mají dvě lodě flotily vyplout, se snaží přesvědčovat tamější Američany, aby se plavby neúčastnili.

V neděli Izrael varoval novináře, aby s flotilou necestovali. Oren Helman, šéf tiskového úřadu izraelské vlády, poslal šéfredaktorům dopis, v němž tvrdí, že flotilu zorganizovali západní a islámští extremisté. "Flotila chce úmyslně porušit blokádu, která byla vyhlášena legálně a je v souladu se všemi smlouvami a mezinárodním právem."

Helman v dopise dodal, že každý novinář, který bude na palubě flotily, tím poruší izraelské zákony. Izraelské bezpečnostní jednotky mu zkonfiskují zařízení a bude terčem i dalších trestů. Mimo jiné bude každý novinář, nalezený na palubě flotily, postižen zákazem cestovat do Izraele na dobu 10 let.

Foreign Press Association zdůraznila, že hrozba potrestat novináře, kteří chtějí informovat o flotile pro Gazu, vyvolává vážné otázky o tom, zda Izrael skutečně podporuje svobodu projecu. "Novinářům, kteří informují o události, která je legitimně námětem zpravodajství, musejí mít právo dělat svou práci bez hrozeb a vyhrožování. Naléháme na vládu, aby své rozhodnutí okamžitě zrušila," praví se v jejím prohlášení.

POdrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7856

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2011