Za vychování dítěte vyšší důchod?

27. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Malá poznámka k článku Pro přiznání důchodu by měl být klíčový počet vychovaných dětí a Kdo si zaslouží vyšší důchod: Nějak mi nepasuje názor, že by ženy s více dětmi měly být v důchodu nějak zvýhodněny oproti ženám bezdětným. Vždyť už zvýhodněny jsou! Za každé vychované dítě mají nárok jít do důchodu o rok dříve. Vychová-li žena deset dětí, jde do důchodu o deset let dříve. Copak to není dostatečné zvýhodnění? Ženy bezdětné se to netýká, napsal čtenář, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Velice zajímavá ale je skutečnost, že muže který vychová dítě, se toto zvýhodnění netýká. Vzniká tak docela paradoxní situace, kdy se manželé při rozvodu dohodli, že si každý ponechá k výchově jedno dítě (z dvojčat), aby se nemuseli dohadovat o výživné. Každý tedy vychoval jedno dítě, ale při odchodu do důchodu byl ženě přiznán rok k dobru, kdežto muži, který také vychoval jedno dítě, žádný rok přiznán nebyl. Prý to zákon neumožňuje. Samozřejmě takový zákon popírá rovnoprávnost a jasně diskriminuje muže. Slyšel jsem dokonce názor, že to zvýhodnění o rok je jakoby odměna za porod.

Současný navrhovaný zákon toto ruší, a žádný o rok dříve do důchodu za vychované dítě nepřiznává. A ženy ani neprotestují! Muži se zase radují, že konečně byla nastolena rovnoprávnost.

0
Vytisknout
10062

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2011