POZNÁMKA NA OKRAJ:

O lůze a lumpech, neboli O hrozné představě

26. 6. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 1 minuta

Několikrát jsem v posledních dnech v BL četl, že stávkující pracovníci a demonstrací se zúčastňující lidé byli označeni za lůzu. Něco takového ovšem znám i z Německa a ví se přece, ze lidská blbost nemá meze, stejně bych se ale chtěl k tématu krátce vyjádřit v téhle poznámce, protože jsem měl najednou strašnou představu.

Když jsem naposledy četl tu nadávku, viděl jsem najednou před sebou nejen tomu výrazu se divící kapsáře, ale ovšem i tomu se usmívající lékaře, kteří zdravým lidem potvrzují z důvodu známosti nebo za menší dárek pracovní neschopnost, potěšené nekritické žurnalisty, daňové a jiné podvodníky, zkorumpované úředníky a politiky, lidi, kteří jsou legedarním příkladem nového českého slova 'vytunelování' a i hlupáky, kteří ani neví, že človek má samozřejmě právo, pokud ne dokonce i povinnost demonstrovat za své a společenské zájmy.

By bylo ale omylem, kdyby tady šlo jen o případ nedávné stávky, protože jde o základní věc morálky, normálního soužití lidí a samozřejmě chápání demokracie, a tím pádem o něco, co si všichni shora uvedení mohou klidně dovolit. Lidem nazývajícím demonstranty lůzou asi není jasné, že se urážkou jen sami blamují. Já bych se radši "propadl do země", než takhle sám sebe ztrapnit. Ale co Vy?

0
Vytisknout
11102

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2011