Víte, která jsou nejlepší léta?

8. 9. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Ta určitě ošidná otázka by mě zrovna teď nutně nenapadla. Mladším a mladým by nemuselo okamžitě moc říkat ani jméno "Jane Fonda", nemálo populární dcery přinejmenším stejně slavného filmového herce Henryho Fondy. Samozřejmě stěží člověku unikne, když očima zrovna teď, na sklonku léta, zakopne o to jméno hned ve dvou renomovaných týdenících, jak v NEWSWEEKu, tak v TIME. A ovšem, jen ti nemálo dnes již staří si ještě připomenou nejen mladou výraznou herečku, ale také to, s jakým nasazením působila jako mírová aktivistka v časech, kdy naplno zuřila válka ve Vietnamu. Takže už je venku přinejmenším to, že Jane Fonda dnes jistě nebude zrovna mladice. Takže pokud by odpovídal na shora zadanou otázku někdo takový, jako je "Fondová", šlo by jistě o zkušenost celoživotní, ne-li také důvěryhodně bilancující.

U žen se běžně hned člověk neptá, kolik je jim let. Považuje se to za indiskrétní. Pokud jsou ta léta nějak zarovnaná, mluvívá se jen o "jubileu", bez přímého udání věku. Jane Fondová nedělá žádné cavyky kolem toho, že svůj životní zenit má již za sebou. Asi moc toho teď neprozradíme, když tu bude zmíněn její věk --- 73 let. Nu, a právě od této zralé ženy se můžeme dovědět -- snad zaručené -- typy pro věk nad šedesát. Fondová vydala již před šesti lety memoárovou knihu "My Life" (tedy "Můj život"). Zpovídala kdekoho k tématu, jak stárnout. Poblíž Santa Fé má ranč, kde se jí dobře psala další kniha, "Prime Time" (přeložme to jako "Nejlepší léta"). Bývá tu s ní jako důvěrný přítel hudební producent Richard Perry, nyní 69-letý. Fondová se s ním zná déle jak čtvrt století. Nechce ho nazývat "partnerem". Takže je její "boyfriend". (Fondová se rozváděla třikrát.)

Ta právě nová kniha, o "nejlepších letech", má podle mínění její autorky být svědectvím "pozdního květu". Ovšem, s přihlédnutím k faktu, že nyní lidé žijí (ne všude!) déle, je prý nádherné, že tomu tak je. S kuráží, která Fondové nikdy nechyběla, píše málem půl stovky stránek, a jakoby z ženského hlediska, a to třeba navíc s ohledem na vlastní věk --- o sexu. Zdůrazňuje, že by ale měl být "dobrý"! Připomeňme si, že jako žena se provdala vždycky -- jak se říká -- za muže-áčka. Takovým byl jak režisér Roger Vadim, politik Tom Hayden, anebo boháč Ted Turner. Fondová soudí, že každý z těch manželů ji něčím významným obohatil.

Fondová doporučuje -- lidem nad šedesát let věku -- především (to pořadí priorit si všelijak přeházel autor tohoto příspěvku) udržovat svěžest mysli. Mohlo by se tak dík třeba tím, že by se učili nějaký cizí jazyk (nebo memorovali básně). Nemalou pozornost je třeba věnovat přímo tělu. Je naprosto nutné procvičovat svaly, šlachy a vaziva, aby zůstávala vláčná. Nemůže uniknout pozornosti, že na první místo v té přehlídce doporučení komentátoři vyzdvihují sex.

I po šedesátce by měl být "zajímavý". Jane Fondová se svým "přítelem" si prý každý večer (kromě jiného) nejméně na 20 minut s temperamentem zatančí. Také je nezbytné mít mladší přátele. Už proto, že právě to pak zajistí, že všichni nevymřou dřív než ten, kdo takové přátele má. Posléze Fondová zdůrazňuje, že po šedesátce už je opravdu méně místa k pěstování "sebe" (toho, co se někdy nazývá latinsky "ego", tedy "já"). Mělo by tu rovněž být více "pokory, rovnováhy a zdravého úsudku".

0
Vytisknout
10127

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2011