Obamova popularita před klíčovým projevem prudce klesla

7. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Popularita Baracka Obamy dosáhla ve dvou nových průzkumech nového minima. Prezident je pod tlakem, aby přišel s radikálním a proveditelným plánem na vytvoření pracovních míst, který by jediný mohl zvrátit jeho vyhlídky.

Práci prezidenta podle průzkumu financovaného konsorciem Washington Post/ABC publikovaného v úterý schvaluje pouze 43% lidí, což je zatím nejnižší hodnota za celou jeho kariéru.

Tomu odpovídají i výsledky druhého průzkumu provedeného časopisem Politico ve spolupráci s George Washington University. Podle něj Obamovu práci schvaluje 45% dotázaných, což reprezentuje 7% pokles zaznamenaný od letošního května. Odráží se v tom mj. prezidentův přístup k jednání o dluhu s Republikány v Kongresu.

Dominantní roli však hraje neuspokojivý stav ekonomiky, zejména nezaměstnanost, která se trvává na hodnotě 9,1%, a Obama potřebuje přijít s novými nápady, jak vytvořit pracovní místa, během čtvrtečního večerního projevu před oběma komorami Kongresu.

V pondělí prezident v Detroitu hovořil o tom, že součástí jeho plánu budou velké infrastrukturní projekty jako oprava silnic a mostů. O něčem takovém ovšem hovořil už během volební kampaně v roce 2008.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8319

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2011