Republikáni napadli Obamův plán ještě před zveřejněním

9. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Republikáni zahájili kritiku Obamova plánu na vytvoření pracovních míst ještě předtím, než ho oficiálně představil na společném zasedání obou komor Kongresu. Demokraté naopak slibují, že vyvinou tlak na prosazení návrhů. Jsou ovšem v menšině.

Mluvčí Bílého domu Jay Carney řekl CNN, že Obama pošle legislativní návrh nazvaný American Jobs Act do Kongresu příští týden. Návrh bude založen na plánu, který podle jednoho zdroje v Demokratické straně má stát více než 400 miliard v podobě daňových úlev, prodloužení výplaty podpor v nezaměstnanosti a dalších opatření zaměřených na podporu tvorby pracovních míst a ekonomického růstu.

Podle svého mluvčího se Obama pokusí zaútočit na Republikány argumentem, že navrhovaná opatření mají ze své povahy nadstranický charakter a obě strany je v minulosti podporovaly. Proto by Kongres měl tato potřebná opatření neprodleně schválit.

Republikáni ovšem Obamovy snahy předem odmítli. Šéf menšiny v Senátu Mitch McConnell už ve čtvrtek ráno prohlásil, že půjde o další pokus aplikovat nefungující politiku stimulů. "Definice šílenství, jak ji kdysi slavně zformuloval Albert Einstein, je podnikat tutéž věc znovu a znovu a očekávat jiný výsledek," řekl McConnell v Senátu.

Obamův plán zahrnuje mj. 120 miliard prodloužených a dokonce zvýšených úlev z povinných odvodů na sociální pojištění zaměstnanců. Ti mohou namísto sazby 6,2% platit pouze 4,2%. Dalších 50 miliard má jít na prodloužení výplat podpor v nezaměstnanosti. Demokraté argumentují, že tyto peníze budou okamžitě utraceny a vrátí se do ekonomiky v podobě nárůstu koupěschopné spotřebitelské poptávky. Kromě toho má jít dalších 100 miliard na infrastrukturní projekty jako opravy silnic a mostů. Další moností je 30 miliard na opravu škol, finanční pomoc státům a municipalitám a další komponenty.

Podle Stevea Bella, který je ředitelem nadstranického thinktanku Economic Policy Project, je rozsah předloženého plánu nedostatečný.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7520

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2011