Plesl, novinář oligarchie

8. 9. 2011 / Ivo Bubeník

čas čtení 5 minut

Tak jsem se zas jednou díval na Hyde Park. Na odpovědi a argumenty prý nejlepšího českého novináře a komentátora J.Plesla z deníku HN. Musím konstatovat, že mne nezklamal svou servilitou k vládě, která svými reformními triky bezostyšně nahrává bohatým. Ne že bych s ním v něčem nesouhlasil. A ač v něj diváci vkládali asi velké naděje jak to vládě natře, jak vše objektivně a nestranně vysvětlí, nic z toho se nestalo. Zásadně ovšem konstatoval, že by se vláda měla přestat hádat.

Jestliže však novinář Plesl na dotaz diváka souhlasil, že 80% veřejnosti opovrhuje vládou, a později na další dotaz sdělí, že je příznivcem dnešních reforem, nejde mi to dohromady. Kdo se tedy mýlí? 6-7 milionů obyvatel nebo novinář Plesl, nebo vláda? Troufnu si řici, že to je naprosto stejná situace jako za vlády KSČ. Lid sice slyšel a viděl všechny nestoudnosti, vláda a její novináři psali a mleli své chvalozpěvy.

Reformy jsou podle Plesla nevyhnutelné. Plesl tvrdí, že prý nejsou peníze, musí se šetřit. Musíme omezit spotřebu, osekat výdaje. Přitom Česká republika je jednou z nejméně zadlužených zemí v Evropě.

Jenže ekonomický novinář Plesl už neřekl proč se podle něho musí šetřit. To by musel konstatovat, že ve vládě sedí spousta těch, kteří přitakávali Klausovým pseudoreformám a jsou již 20 let u koryt jako poslanci, poradci či ministři. Musel by konečně prozradit, že majetek jím obdivovaní politici korupčně a tedy lacino prodali a probendili, takže i proto stát nemá peníze. Konkretní, alespoň minimální odpovědnost na Nečase, Kalouska,Schwanzerberka či Kocourka však Plesl nepřenesl, nevyslovil.

Plesl mluvil přesně jako dřívější komunističtí novináři. Vidí jen to, co může, co vládě příliš neuškodí, nevolá ji k odpovědnosti za dnešní stav státu. Korupci sice nezpochybňuje, (to by jej prohlásili asi za blázna), ale odpovědnost za provládní justici, polici nikomu nevytýká. Hlavně, že jede reforma škrtů, která většinu obyvatel dále ožebračuje a ministři bohorově přihrávají další vládní kšefty, programy pro spřátelené agentury.

Pokud šlo o to, hodit něco špíny na opozici, Plesl bleskově jmenoval Grosse, Špidlu, Zemana či Paroubka. To prý byly " fiasky za fiaskem". Úžasné bylo jeho tvrzení, že vizi jak řešit současnou krizi prý předložil pouze V.Klaus.

Před mnoha lety napsal americký ekonom a žurnalista F. Lundberg ve své knize America's 60 families (1937) o tisku toto:

"Noviny, které formují, upravují nebo usměrňují veřejné mínění a smýšlení, chorobně přitahují boháče, kteří musí neustále chránit svůj majetek před odporem lidu ať přímo či nepřímo, ať už jde o zvláštní případ nebo všeobecně. Tyto obranné manévry nabývají v plutokratickém tisku často formy vyslovených novinářských útoků proti touhám a ideám lidu."

V případě šéfa novináře Plesla i miliardáře a vlastníka a vydavatele deníku HN Zdeňka Bakaly to platí stoprocentně. Má tedy obrovskou moc. Nejen nad svými novináři, ale i nad 80 tisíci čtenáři. Takže je naivní si myslet, že jeho novináři včetně Plesla budou nějak bušit do těch, kdo byli garanty jeho zbohatnutí a tak i prapůvodci dnešních škrtů. Ostatně nátlak na něj osobně kategoricky popřel. Přesto je jasné proč musí Plesl mluvit jak mluví, podporovat vše, co s tím souvisí, vládu, ministry, třebaže skandálů, korupce v kauzách Grypeny, Promopro, bylo nepřeberně a jistě co se korupce a pitomých přestřelek týče, aspiruje ČR na světovou jedničku.

V titulcích na obrazovce Plesla veřejnost zásobovala dostatečně důraznými dotazy. Pár z nich režie pustila, většina však byla odmítnuta. Proč? Nehodila se do celkového rámce pochval vlády. Vždyť vypovídaly o obrovské nedůvěře v činy dnešních pravicových ministrů hádajících se téměř každý den jako v Kocourkově. Plesl řekl něco v tom smyslu, že problém je systémový a zakopaný pes korupce je v limitu na výdaje volebních kampaní. Nemohl však dodat, že právě jeho šéf miliardář od Ženevského jezera Z.Bakala "nezištně" věnoval právě novým a "nadějným" stranám vládní koalice 25 milionů.

Veřejnost zhodnotila odpovědi Jaroslava Plesla celkem shovívavě. 40% pro, 60 proti. Svůj úkol Plesl splnil 100%. Konstatoval, že zatím žádný obrovský skandál, který by vedl k pádu vlády, nevznikl. Pro mne je to jednoznačně novinář poplatný pokynům a přáním novodobé elity a oligarchie.

0
Vytisknout
15826

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2011