Když začalo povstání, britská divize americké zbrojovky pracovala pro Kaddáfího

8. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Britská divize americké zbrojovky General Dynamics modernizovala komunikační vybavení nejobávanější Kaddáfího jednotky právě v době, kdy na východě země vypuklo povstání. Smlouva se týkala nového rádiového vybavení pro tanky, dělostřelectvo a obrněné transportéry brigády Chamis, což byla elitní jednotka pod velením nejmladšího Kaddáfího syna.

Když se východ země v únoru vzbouřil, brigáda měla na kontě řadu případů porušování lidských práv, mučení a mimosoudních poprav.

Výzkumníci organizace Human Rights Watch a agentury Reuters zveřejnili korespondenci mezi General Dynamics UK a libyjskou armádou ohledně postupu práce. Poslední dopis napsaný britským ředitelem projektu Simonem Kirkhamem nese datum 25. ledna a vypočítává obrněná vozidla, do nichž budou instalovány nové vysílačky.

Personál General Dynamics v počtu 12 osob byl evakuován z Tripolisu 19. února, dva dny po vypuknutí nepokojů.

Mluvčí General Dynamics UK Andrew Boyle hájil postup společnosti s tím, že šlo o modernizaci jediné jednotky a nebyla dodána žádná výzbroj. Šlo o součást zbrojního obchodu v hodnotě 83 milionů liber uzavřeného s Kaddáfím předchozí britskou labouristickou vládou.

Nicméně Peter Bouckaert z HRW tvrdí, že libyjské elitní jednotky byly zčásti tak silné právě díky dodávkám ze Západu.

Dokumenty zveřejněné počátkem týdne také ukazují, že britská armáda nabídla dvěma Kaddáfího synům možnost sledovat "VIP demonstraci" akce jednotek zvláštního určení SAS a SBS.

Ředitel programu pro kontrolu obchodu se zbraněmi při Amnesty International UK Oliver Sprague tvrdí, že "ani zdaleka nebyl překvapen", když nové dokumenty ukázaly roli Británie při vyzbrojování libyjského režimu, protože když OSN uvalilo na zemi zbraňové embargo, "Libye byla jedním z nejlepších zbrojařských zákazníků Spojeného království v regionu, přičemž naše vláda povolovala prodej prakticky jakékoliv položky na seznamu britské armády". Podle Spragua to ukazuje na vážné nedostatky systému, který má údajně bránit vývozu zbraní tam, kde budou použity k porušování lidských práv.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5970

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2011