66% Američanů se domnívá, že vliv USA po 11. září klesl

9. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Většina občanů USA je toho názoru, že jejich země v minulé dekádě věnovala příliš mnoho vojáků a peněz na reakci na útoky z 11. září. Výsledkem je podle nich pokles síly americké ekonomiky a úpadek amerického vlivu ve světě. Tvrdí to společný výzkum University of Maryland a Program on International Public Attitudes.

66% dotázaných vyjádřilo názor, že vliv USA ve světě poklesl, a tento názor silně koreluje s přesvědčením, že země příliš investovala do odpovědi na 11. září. Dva ze tří dotázaných si přejí, aby USA při boji s terorismem spolupracovaly s jinými zeměmi a hledaly jeho kořeny. Americká veřejnost je unavena militarismem.

Nicméně 57% dotázaných dosud podporuje rozhodnutí zaútočit na Afghánistán, i když 50% se domnívá, že zde USA investovaly příliš mnoho peněz a vojáků. 73% si přeje snížit počet vojáků nasazených v této zemi, ale méně než polovina si přeje úplné stažení.

Obamova strategie v Afghánistánu má velkou podporu mezi voliči Demokratů i Republikánů. Ve věci strategie v Iráku však americká veejnost zůstává rozdělena. Podle 55% bylo na tento účel věnováno příliš mnoho zdrojů;ale podle 45% bylo rozhodnutí zaútočit správné, a jen o málo více - 49% - dotázaných je přesvědčeno, že útok byl omylem.

Výzkum proběhl v termínu 19.-25. srpna na vzorku 957 dospělých osob a výběrová chyba činí plus mínus 3,2%.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7612

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2011