Jimmy Carter: "Nikdy jsme neshodili jedinou bombu. Nevystřelili jsme jediný výstřel. Nikdy jsme nešli do války."

11. 9. 2011

čas čtení 3 minuty

Týdeník Observer otiskl v neděli rozsáhlý portrét bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera (86), založený na rozhovoru s ním. Je tomu třicet let, co odešel z prezidentského úřadu. Původně byl farmářem, pěstujícím burské oříšky. Žije dodnes ve svém rodném městě Plains, ve státě Georgia, a je plný energie. Carter byl výjimkou na americké politické scéně: Ačkoliv je levičák, je to baptista. Nábožensky založený Demokrat, který dává etické principy nade všechno.

Jeho Carter Center, nadace, kterou s manželkou Rosalyn založili na podporu lidských práv (nedávno oslavili 65. výročí svatby!) tiše a efektivně likviduje nebezpečné nemoci, postihující lidi ve třetím světě. Guinejský červ, ochromující parazit, ničil život 3,5 milionům lidí na světě, když se ho středisko Carter Center rozhodlo zlikvidovat. Loni už na světě existovalo pouze 1797 případů tohoto onemocnění, především v Jižním Súdánu, a zdá se, že se guinejský červ stane druhou nemocí (po neštovicích), která bude globálně zlikvidována. Carter Center zasahuje také proti říční slepotě, proti trachomatu, proti lymfatické filariáze, monitoruje volby v nejproblematičtějších částech světa. Carter spolupracuje s tzv. "radou Starších", v jejichž čele stojí Nelson Mandela. Cestuje po světě a snaží se řešit nejúpornější problémy. Letos na jaře byl Carter znovu v Severní Koreji a snažil se vyjednat dohodu o severokorejském jaderném programu - jako v roce 1994? kdy se mu podařilo přesvědčit Kim Il-Sunga, aby souhlasil se zmrazením jaderných zbraní.

Jimmy Carter je nesmírně hrdý na to, že za jeho prezidentství nevystřelily Spojené státy jediný výstřel. Neusmrtily jediného člověka. Carter nezavedl svou zemi do války - legální či ilegální. "Udrželi jsme svou zemi v míru. Nešli jsme nikdy do žádné války. Nikdy jsme na nikoho neshodili jedinou bombu. Nikdy jsme nevystřelili jedinou kulku. Přesto jsme dosáhli svých mezinárodních cílů. Přinesli jsme mír jiným zemím, včetně Egypta a Izraele. Normalizovali jsme styky s Čínou. Uzavřeli jsme mír mezi Spojenými státy a většinou zemí v Jižní Americe v důsledku dohody o Panamském průplavu. Vytvořili jsme si konstruktivní vztah se Sovětským svazem."

Za posledních 50 let je to, že za Carterovy vlády USA nevedly žádnou válku, "naprosto jedinečným úspěchem". Carter se ostře stavěl proti oběma válkám proti Iráku. "Irák byl strašlivou chybou. Nejen Irák 1, ale i Irák 2." Krvavé ruce nemá podle něho jen George W. Bush, ale taky Tony Blair: "Nevím, co se dělo při těch jejich soukromých schůzkách, když s tím Tony Blair souhlasil. Ale kdyby Bush nedostal tu podporu od Blaira, mohla být historie jiná."

Peníze podle Cartera znetvořily americkou politiku. V den, kdy Carter odešel z prezidentského úřadu, se zapřísáhl, že nebude vydělávat na tom, že byl prezidentem. "Inspirací pro mě byl můj oblíbený prezident Harry Truman. Když Truman odešel z prezidentského úřadu, zaujal také tento postoj. Nejezdil přednášet po světě za spoustu peněz."

"Na rozdíl od Blaira," řekl britský reportér. "Co si o tom myslíte?"

"K tomu se nebudu vyjadřovat."

Celý rozhovor s Jimmym Carterem v angličtině ZDE

0
Vytisknout
15923

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2011