Čtenářce BL vyplatila anglická policie odškodné 130 000 Kč za "nezákonné" zatčení

4. 10. 2011

čas čtení 3 minuty

Ženě, která byla podrobena "ponižující" prohlídce, při níž byla svlečena donaha, se anglická policie omluvila a vyplatila jí odškodné 4750 liber (cca 130 000 Kč). Při jejím případu jí pomohl aktivista a komik Mark Thomas, píše místní anglický list The Bournemouth Echo.

Sociální pracovnice Anna Gavenčiaková, 34, byla "protizákonně" zadržena loni v září policisty v Holdenhurst Road v Bournemouthu a pak byla podrobena prohlídce na policejní stanici v Boscombe.

Uvedla, že nenašla žádného právníka, který by byl ochoten jejím jménem žalovat policii, ale poté, co se spojila emailem s komikem Markem Thomasem, dostala spojení na specializovanou právní firmu v Londýně.

Anna, která je ze Slovenska, jela s kamarádem automobilem značky Audi, když auto zastavila policie. Dvojice byla na procházce a vracela se domů do Springbournu.

Gavenčiaková konstatovala: "Policisté mu řekli, že podezírají, že je auto kradené. Vysvětlil, že je to automobil od pojišťovny, protože měl s vlastním vozem problémy."

Policisté pak požádali Annu, aby jim sdělila, jak se jmenuje. Odpověděla, že chce vidět nejprve jejich policejní průkazy.

Gavenčiaková uvedla, že jí policisté pouze sdělili svá čísla a pak ji zadrželi za to, že se chová "nezdvořile". Nasadili jí pouta, odvezli ji na policejní stanici a prohledali ji, že ji podezřívají, že u sebe má drogy. Když u ní nic nenašli, propustili ji, aniž by proti ní vznesli jakékoliv obvinění.

Anna vysvětlila: "Měla jsem strach. Nevěděla jsem, co se může stát. Měla jsem pocit, že kdyby se tohle stalo někomu jinému, zvedla bych telefon a zavolala bych policii. Jenže ona to byla policie. Komu mám v takovém případě zavolat?"

Ve formulářích, zaznamenávajících její zadržení a prohlídku, policie tvrdila, že žena měla "strnulý" pohled a že podobné automobily byly v nedávné době použity při krádežích. Její kamarád nebyl zadržen ani zatčen.

Anna zjistila na internetu, že komik Mark Thomas vyhrál soudní případ proti policii za nezákonné zatčení.

Thomas navrhl, aby se spojila s právníkem Stefanem Ruisem z londýnské firmy Fisher Meredith a Ruis doporučil, aby se Gavenčiaková oficiálně na policii nestěžovala, protože to by žalobu zdrželo.

Na žalobu Gavenčiakové proti policii reagovala policie nejprve popíráním, že by jednala jakkoliv nesprávně, pak nabídkou mimosoudního odškodného ve výši 3000 liber, aniž by policie přiznala jakoukoliv vinu, a nakonec vydáním plné omluvy.

Tim Whittle, šéf oddělení dorsetské policie pro profesionální chování, jí napsal: "Po prostudování případu chci vyjádřit své upřímné politování za tento incident. Přiznávám, že váš zážitek byl ponižující a způsobil vám zbytečné problémy a rozrušení. Dorsetská policie usiluje o dodržování nejvyšší profesionální úrovně. Avšak v tomto případě jsme se tak nechovali. Hluboce se vám omlouvám."

Právník Ruis uvedl, že policie přiznala, že přesvědčení policistů, že má Anna u sebe drogy, nelze považovat za racionální.

"Myslím si, že případ dokazuje, že když jste ochotni hájit svá práva - a tím tedy také práva všech ostatních lidí - jste schopni donutit policii, aby se ze svých činů zodpovídala," dodal Ruis. "Kdyby si Anna na policii jen stěžovala, podle mého názoru by její stížnost policie odmítla a nikam by to nevedlo."

Mluvčí dorsetské policie se vyjádřil: "Nikdo si v této věci oficiálně nestěžoval. Šlo o občanskou soudní žalobu a nebylo by vhodné se k tomu dál vyjadřovat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8889

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2011