Napětí kolem Íránu a kroky MMF zdražují ropu a ohrožují globální ekonomiku

23. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Ceny ropy včera vzrostly, kdyžúsilí a zavedení protiíránských sankcí a regionální nepokoje vyvolaly obavy o bezpečnost dodávek - a vyústily v obavy o globální ekonomický růst. Euro po zavedení nových půjčkových instrumentů Mezinárodního měnového fondu určených pro ohrožené evropské ekonomiky posilovalo vůči dolaru a napomohlo tak zdražování ropy (prodávané za dolary).

Události kolem Íránu, dění v Egyptě, Sýrii a Libyi vedou k nárůstu cen. USA, Británie a Kanada v pondělí oznámily nové sankce proti íránskému energetickému a finančnímu sektoru, jež mají údajně napomoci ukončení údajné vojenské části íránského jaderného programu. Írán sankce odmítl s tím, že sjednotí národ v podpoře jaderného programu.

Turecký premiér Erdogan vyzval syrského prezidenta Asada k rezignaci a po hrozbě sankcí ze strany arabských států vyvolal další nárůst napětí kolem země, která násilně potlačuje protivládní nepokoje, v posledních dnech ozbrojené.

Generálové vládnoucí v Egyptě ve snaze uklidnit protesty nabídli předání moci civilnímu prezidentovi v červenci příštího roku. Nabídka byla odmtnuta.

Pondělní přestřelka v jedné z hlídaných čtvrtí v Tripolisu využívané zahraničními dělníky, do níž se zapojila milice donedávna bojujících proti Kaddáfího režimu, vyvolala pochybnosti o tom, jak a zda vůbec se Libyi podaří obnovit těžbu ropy přerušenou během občanské války.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7412

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2011