Egyptská vojenská junta:

Volby plánované na pondělí se budou konat

24. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

  • Vládnoucí vojenská rada v Egyptě požádala Kamala al-Ganzouriho, bývalého egyptského premiéra za Mubaraka (v letech 1996-1999), aby utvořil novou vládu.
  • Egyptská sociálnědemokratická strana oznámila, že se za nynějších okolností pondělních voleb nebude účastnit.





Vládnoucí generálové v Egyptě navzdory rozsáhlým demonstracím potvrdili, že se všeobecné volby budou konat v pondělí, přestože dochází po celé zemi k nepokojům a připravuje se obrovské shromáždění proti vojenské juntě.

Vrcholná rada armádních sil prohlásila, že kdyby měla nyní odstoupit, byla by to "zrada" důvěry lidu, a zdůraznila, že se nenechá svrhnout "skandujícím davem".

Revoluční organizace požadují rozsáhlé demonstrace na náměstí Tahrir, které demonstranti znovu okupují už téměř týden. V důsledku střetů mezi bezpečnostními jednotkami a demonstranty zemřelo téměř 40 osob a více než 2000 osob bylo zraněno. Části Káhiry se proměnily ve válečnou zónu.

Armáda se omluvila za násilí páchané na demonstrantech a - jak informovaly ve čtvrtek večer Channel Four News - armáda v Káhiře vytořila kordon mezi jednotkami tajné policie a demonstranty.

Channel Four News také informovaly o tom, že demonstranti nemají nekritickou podporu veškerého obyvatelstva. Odvysílaly názory několika Egypťanů, kteří poukazovali před kamerou na to, že země potřebuje vojenskou vládu, jinak se prý rozloží v chaosu. Muslimské bratrstvo očekává, že v pondělních volbách zvítězí, a jeden jeho čelný představitel plynulou angličtinou v televizi vysvětlil, že odložení pondělních voleb by bylo zradou na demokracii.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
6604

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2011