Proč v neděli v boxerské aréně v Moskvě vypískali Putina?

25. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Podle komentátorky listu Independent Mary Dejevsky bylo to, že Putina na moskevském olympijském stadionu v neděli diváci vypískali, podstatným předělem v ruské politice. Premiér a bývalý prezident, který se po dobu 12 let těšil bezprecedentní popularitě, byl najednou vypískán.

Došlo k tomu čtrnáct dní před parlamentními volbami a čtvrt roku před tím, než má Putin znovu kandidovat na prezidenta. V ruských vládnoucích strukturách vznikají otevřené obavy, že se éra politické stability a předpověditelnosti názorů veřejnosti šíří ke konci.

Důležitým prvkem je podle Dejevské demografie. Stále méně Rusů si pamatuje sovětské časy. Vlivná je i ekonomika: deset let rostoucí životní úrovně vytvořilo v Rusku docela silnou střední vrstvu. Velký vliv má i přístup k informacím: satelitní televize, internet a možnost cestovat daly Rusům k dispozici informace o tom, jak se žije jinde. Není úplně fantastické poukazovat na to, že na Rusko mělo vliv i Arabské jaro. Například svržení Mubaraka vyvolalo v ruské blogosféře živou diskusi o tom, zda není Rusko zralé na něco podobného - a v mnoha názorech se vyskytly i ty, podle nichž je.

Putinova dohoda s Medveděvem, že bude na jaře znovu kandidovat na prezidenta, je možná důkazem, jak silně ruská věrchuška dnes nerozumí občanům své země. Dnešní Rusko je totiž úplně jiná země, než jaké bylo před 12 lety, kdy se Putin dostal k moci.

Když nyní dokáží Rusové vypískat Putina na veřejnosti, může se stát v Rusku cokoliv, míní komentátorka.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14117

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2011