Britský ministr financí dává peníze bankám, ne občanům. Takhle oživení nevznikne.

30. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Zatím byla nejpozitivnější reakce britského ministra financí George Osborna na finanční krizi čistě výmarská - tisknout peníze. Nefunguje to, protože banky, kterým Osborne dal ty peníze, si je strčily do kapsy. Nic z bank neproniklo do spotřeby ani do investic, ani do inflace. Osborne dál tiskl peníze, vydal až 275 miliard liber tzv. "kvantitativního uvolňování". Je téměř nemožné zjistit, kam se všechny tyhle peníze poděly. Nemohu najít jediného odborníka, který by mi to vysvětlil, píše v deníku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins.

Dávat peníze bankám je jako poskytovat armády generálu Haigovi v první světové válce. Vrhal je přes řeku Somme v zuřivých vlnách vojenství, ale nakonec získal jen několik metrů dobytého území, a to za strašlivou cenu. Osborne a jeho ministr průmyslu Vince Cable zkoušeli všechen cukr a všechny biče. Vyhrožovali, že zruší daňové úlevy. Přesvědčovali, upláceli, prosili na kolenou. Nic nefunguje.

Rozumný ministr financí by lidi prosil, aby šli utrácet. Využil by volné peníze, které má, k tomu, aby vznikly nejrozhazovačnější Vánoce v historii. Miliardy, které dává bankám a podnikům, měl dát do kapes spotřebitelům, prostřednictvím zvýšení sociálních podpor, šrotovného, třeba i rozdávání peněz, pokud by to bylo nutné. Rozdává peníze bankám. Proč je nerozdává spotřebitelům?

Důvodem je kultura, jejíž obětí je Osborne. Osborne je typický státní úředník. Z jeho hlediska musí být hospodářské oživení způsobeno seshora, s důrazem na nabídku. Poptávka je nudná, je pro technické idioty. Tahle zaujatost je dnes v britské vládnoucí třídě zakořeněná. Dnešní vládnoucí kultura je bankovnictví. Proto jsou banky přeplněné nepoužívanými penězi, a tyto peníze se pak přelévají do astronomických platů a prémií. Tyhle peníze neobíhají, a proto zůstávají nezdaněné, zatímco maloobchod zoufale potřebuje peníze. Osbornova politika selhává.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7563

Diskuse

Obsah vydání | 1. 12. 2011