Proč stát platí Lessyho?

5. 12. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Policejní prezident Lessy na mne od samého začátku působil špatným dojmem. Byl prosazen Věcmi veřejnými za asistence Václava Klause, který je známým příznivcem ministra Dobeše z Věcí veřejných a který se dnes Lessyho logicky zastává.

To všechno napovídá, že jmenování do funkce policejního prezidenta byla chyba. Současný ministr vnitra Kubice mluví o tom, že policejnímu prezidentovi musí zadávat úkoly písemně, protože jim jinak nerozumí a vůbec se staví proti ministrovu pojetí zeštíhlení policejního sboru. Lessy byl zjevně člověk minulého ministra Johna a po změně vedení ministerstva je v pozici policejního prezidenta tak nějak navíc.

Člověk se nemůže ubránit dojmu, že výměna policejního prezidenta s novým vedením ministerstva je nutná, byť je naprosto jasné, funkce policejního prezidenta by měla přežívat výměny celých politických garnitur a nikoli jenom ministrů. Proto je také policejní prezident v zásadě neodvolatelný, i když v médiích probleskla zpráva, že Kubice snad našel okliku, jak se Lessyho zbavit. Tohle vypovídá velmi mnoho o poměrech ve vládě a schopnostech našich politiků spravovat tento stát.

Proto mne trochu překvapuje, když Petr Nečas na programové konferenci ODS mluví o tom, že flákači nemají dostat žádné sociální dávky. "Flákači" na sociálních dávkách dostávají dost málo na základní životní potřeby a málo toho dokážou zkazit, protože nic nedělají. Naši politici za svou neschopnost dostávají desítky tisíc měsíčně a ještě za tuto činnost krutě škodí celé společnosti, která je v důsledku politických rozhodnutí -- jako bylo jmenování Lessyho do funkce policejního prezidenta -- ochromena ve své schopnosti účinně se bránit rozkrádání veřejných peněz.

Dá se tedy říci, že desítky tisíc měsíčně na hlavu politika platíme za to, aby z našich daní bylo rozkradeno asi 40 miliard ročně (odhad NERVU), zatímco nám nezůstává na sociální dávky pro "flákače", kteří nic nekazí, jenom potřebují základní podmínky k přežití, což je "právo na život" každého člověka, i když je to flákač.

Klaus podporuje Lessyho, výměnu v čele policie si nepřeje

Flákači zneužívající dávky nemohou počítat s pomocí státu, hřímal Nečas

0
Vytisknout
12226

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2011